donderdag 16 april 2020

Nothing personal


Gezien: de film Nothing personal. Een prachtige arthousefilm uit 2009, debuutfilm van Pools Nederlandse regisseur Urszula Antoniak, bij verschijnen met prijzen overladen. Hij is onlangs uitgezonden door de VPRO, ik zag ‘m op NLZIET.

Hoofdpersoon is een jonge Nederlandse vrouw Anne die in haar eentje door Ierland zwerft, in een tent slaapt, uit vuilnisbakken eet en uiteindelijk intrekt in een eenzaam huis aan de kust, waar een man alleen woont, een weduwnaar, die haar eten aanbiedt in ruil voor wat werk in de tuin en het huis. De film is trouwens in het Engels.  

Zij stemt toe op voorwaarde dat hij geen vragen stelt. Niets persoonlijks. Nothing personal. In een korte beginscene zie je dat zij haar Amsterdamse etage verlaat en haar trouwring af doet. Verder komen we niets over haar te weten. Ze komt waarschijnlijk uit een goed nest, is hoog opgeleid, is gefascineerd door klassieke muziek. twee eenzame zielen die met deze afspraak in een huis wonen en nader tot elkaar komen. Het is een film over eenzaamheid, van elke mens en ook van mensen in een relatie. Het accepteren van die eenzaamheid. 

Verder lezen:
Interview met regisseuse Urszula Antoniak

Geen opmerkingen: