dinsdag 19 mei 2020

Bommelstein

Ik moet het wandelen misschien een beetje minderen, want ik raak zelf bijna overvoerd. Voor vandaag heeft Will de Bommelsteinroute vanaf Nederhorst den Berg uitgezocht. Een stuk langs de Vecht met een oversteekje naar het allerschattigste Nigtevecht en een stuk langs de Spiegelplas. Anders dan in het Groene Hart is het landschap hier een schilderachtig decor van vooral mensen in bijzonder goeden doen.

Diverse aardige toeschietelijke mensen onderweg. Dat weet je tegenwoordig ook niet. Soms begint zomaar iemand te blaffen omdat hij / zij vindt dat mensen niet genoeg afstand houden. Op het voetveer naar Nigtevecht staan we met 4 passagiers, terwijl volgens het papier maar 2 toegestaan zijn. Om de veervrouw is 1,5 m ruimte afgeplakt. Dan blijft er niet zoveel over. Ze draagt wollen wanten, want plastic handschoenen vindt ze onverdraaglijk. ‘Ik heb het al gehad’, zeggen de twee andere passagiers breed lachend.

Bij het strandje aan de Spiegelplas treffen we een moeder met een al grote dochter met Down, die wil zwemmen. Normaal woont het meisje in een instelling, schat ik in, maar vanwege Corona hebben ze haar thuis gehaald. Het meisje wíl (móet) zwemmen, hoe koud het water ook nog is. 

Nou nee, niet iedereen is aardig. Niet een jongenspeutertje achter in een te grote Range Rover op de parkeerplaats in Nederhorst den Berg. Ramen open. Ik denk dat zijn moeder hem in de auto heeft achtergelaten terwijl ze bij AH de boodschappen doet. ‘Wij hebben een grotere auto dan jij’, zegt de peuter. ‘Dat kan wel wezen’, zeg ik, ‘maar ik heb een spórtauto.’ Daar heeft-ie niet meteen van terug. ‘Wij hebben vijf stoelen’, bedenkt hij dan, ‘en jij maar vier’. ‘Maar mijn auto is mooi pauwbláuw’, zeg ik, ‘en die van jullie saai zwart.’ ‘Sportauto, sportauto’, brabbelt hij wat, dat fenomeen kende hij nog niet. ‘Maar wij hebben twéé auto’s.’  Wat een opscheppertje. (Een ‘snakdoos’, zei mijn vader vroeger altijd) 

Bommelstein, waar de route naar vernoemd is, hebben we wonderlijk genoeg gemist. Officieel heet het Kasteel Nederhorst en Marten Toonder had er zijn Toonder Studio's.

De route:
https://www.anwb.nl/wandelen/routes/bommelsteinroute

Geen opmerkingen: