zaterdag 23 mei 2020

Sariwinkel

Gelezen: De Sariwinkel door Rupa Bajwa. Ik kocht het voor 1 euro in de Boekenschuur in Heeg. Het is een boek uit 2004, de vertaling is uit 2006. Uitgeverij
Meulenhoff. 
Het werd geen hit. Wie heeft ooit van de Indiase schrijfster Rupa Bajwa gehoord?

Maar ik vind het een mooi onderhoudend boek. Wetenswaardig. Hoofdpersoon is jonge een sari-verkoper in de drukke Indiase stad Amritsar met zijn kaste-samenleving. Wie voor een dubbeltje geboren is. Een arme jongen woont alleen op een kamertje bij een hospes en moet de hele dag gedienstig zijn tegen alles en iedereen. Zijn baas en de dure klantes, die zo’n verkoper niet eens zien staan. Zijn enige sociale leven is dat hij af en toe met wat collega’s naar de film gaat. En uit zijn raam naar het familieleven van zijn huisbaas lijkt. En eens per maand koopt hij een Engels boek om Engels te leren. 

Als een collega een paar dagen niet op zijn werk verschijnt moet hij er poolshoogte gaan nemen en treft daar een treurig huishouden aan in een krot met man en vrouw in deplorabele staat. Het tweede deel gaat over de vrouw van die collega. Wat een levens.  

Geen opmerkingen: