zondag 31 mei 2020

Stil in de stad

Het is Pinksteren, het is geloof ik helemaal niet stil in de stad, op Nu.nl lees ik dat er veel te veel mensen in de trein naar Zandvoort zitten. En ik zit in mien toentje stilletjes een boek te lezen: Stil in de stad door Threes Anna, een roman uit 2006/2007. De auteur was ooit artistiek leider van de Dogtroep, daarna schrijver en filmmaker geworden.

Indrukwekkend boek, dit. Ik nam het méé vanwege de titel uit de nieuwe bibliotheek aan de Neude, maar het heeft natuurlijk níets met Corona te maken. Het is het verhaal van een vrouw, een ambitieuze kok, die in de leer wil bij een beroemde Japanse kok Hon. ze gaat in haar eentje naar Japan en komt terecht in een wereld waar de regels en omgangsvormen volstrekt onduidelijk zijn en werkelijk niemand een woord Engels spreekt. Ze komt in een vies kamertje achter het restaurant te slapen, moet elke ochtend met al het personeel gedrild ochtendgymnastiek doen, ze verdient niets, mag alleen kleine visjes fileren, ze leert niets en vereenzaamt steeds erger. Naar huis schrijft ze kaarten dat het interessant is en dat ze veel leert.

Het is een prachtig boek, al die details over vis snijden en over de verhoudingen in zo’n topkeuken. De onbegrijpelijke stad, de propvolle metro, een bijbaantje ‘s avonds waarbij ze met hunkerende mannen converseert waarbij het verdienmodel is dat de mannen heel veel drinken en de drankjes voor de meisjes betalen, maar geen seks. 

Geen opmerkingen: