zondag 17 mei 2020

Het rondje Tienhoven

Hoe droog het is zie je goed tijdens mijn Fietsrondje Tienhoven (27,9 km). Vooral het stukje door de Tienhovense Plassen waarvan stukken bijna droog liggen. En gemaaide graslanden die in dit jaargetij lentemals zouden moeten zijn, maar die nu bijna geel zijn. 

Het schelpenpad bij die Tienhovense Plassen is tamelijk smal en dezer dagen nogal populair, en er zijn veel fietsers en wandelaars. Die slalommen wat om elkaar heen. Er staan daar strakke hekken om eventuele brommers en motoren tegen te houden - Stiltegiebied - maar vandaag staan die hekken wijd open. Ik denk dat ze op zonnige dagen tot een ophoping van recreanten leiden.

Het parkeerplaatsje bij het Bert Bospad (van Westbroek naar Egelshoek) is nog steeds omhekt door gemeente De Bilt en de auto's staan nu in de berm van het smalle weggetje. Zes. Ik blijf maar denken: waar slaat dit op.

(Ik weet niet of het u interesseert, maar laatst heb ik nog verder gezocht naar het waarom van de grenzen van gemeente De Bilt en toen vond ik uit dat de nu tamelijk deftige wijk Tuindorp (Utrecht Noord-Oost) eind jaren twintig ontwikkeld is door het dorp Maartensdijk. De grens van de stad Utrecht was toen Tuinwijk. Wat nu de Kardinaal de Jongweg heet. In 1954, toen de stad Utrecht snakte naar uitbreiding vanwege de woningnood - toen ook het dorp Zuilen onderdeel werd van de gemeente Utrecht - werd dit Tuindorp door Utrecht geannexeerd. Gemeente Maartensdijk had dientengevolge  ineens nog maar een derde van haar inwoners en kreeg toen als genoegdoening de dorpen Westbroek en Achttienhoven erbij. En toen bij de laatste gemeentelijke herindeling Maartensdijk aan De Bilt toeviel, kwamen ook Westbroek en Achttienhoven onder De Bilt. En daardoor mogen wij ineens niet parkeren in dat volstrekt lege land.)

Geen opmerkingen: