maandag 16 oktober 2023

Dokter Ruben

Twee afleveringen gezien van ‘Dokter Ruben’, de nieuwe VPRO-serie met Ruben Terlou die ons tot nu toe vooral door China leidde. Hij is al jaren fotograaf en documentairemaker, maar van opleiding is hij huisarts. Voor deze nieuwe reeks reist hij naar verschillende landen om onder meer gezondheidszorg projecten (en -mensen) te bezoeken. Het lijkt altijd alsof hij maar wat at random reist en op onderwerpen stuit en daar dan gaat filmen. Ik zag twee afleveringen: een in de USA en een in Siberië. 

In de USA is hij vooral in een gevangenis en draait hij mee met een therapiegroep met zware criminelen en van sommigen bezoekt hij familieleden. In de therapiegroep stellen de deelnemers hem dwingende vragen als ‘Waarom doe jij hieraan mee?’ ‘Waarom ben je altijd op reis?’ ‘Wat hoop je van ons te leren?’ ‘Waarom film hij ons?’ Maar zijn ontwijkende antwoorden vinden ze maar niks. 

In Siberië is het leven zwaar. Koud. De gevangenkampen uit de Sovjettijd zijn weg, de hele Sovjet Unie is weg, maar er is niets meer, geen samenhang, geen saamhorigheid. Iedereen is op zichzelf aangewezen. Alleen de huisarts (in beide gevallen een vrouw) is een praktische rots in de branding. Hij bezoekt er ook nog een spirituele woongemeenschap van Moskouse intellectuelen die daar in the middle of nowhere een ander leven willen uitproberen.

Het is raar, maar wel weer intrigerend.

Geen opmerkingen: