zaterdag 14 oktober 2023

Vrijdagavond

Gelezen: Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond door Sofia Lundberg. Ik had het boek bij de uitgever aangevraagd, omdat ik behoefte had aan wat houvast bij het schrijven over de Zweedse kunstenares Hilma af Klint die in het Kunstmuseum hangt. De catalogus is inmiddels ook gearriveerd. Maar een toegankelijke biografische schets over de kunstenares waar ik behoefte aan heb ontbreekt. Wel zijn er de laatste jaren diverse films over haar gemaakt, ik zal eens kijken of ik die ergens kan bekijken. 

Na een boel gegoogle ben ik op het vraagstuk gestuit wie al die schilderijen gemaakt heeft, alleen Af Klint zelf of is het in cocreatie gegaan met haar kunstenaar-vriendinnen. Precies daar gaat deze roman over. Hoofdpersoon is curator van het Gugenheim Museum die een expositie van het werk van Hilma af Klint voorbereidt en zo in gesprek raakt met de erfgenamen van Af Klint, tevens beheerders van de Stichting. Zij willen geen vraag beantwoorden, noch over wie die werken geschilderd heeft, noch over de aard van de relatie met vriendin Anna Cassel, ook kunstenares, en waarschijnlijk Hilma’s geliefde. Maar een achternichtje van deze Anna benadert de curator ook en zij is ervan overtuigd dat diverse schilderijen van Hilma door Anna geschilderd zijn.

Daaromheen wordt de vriendinnenclub van Hilma  beschreven, met hun seances, hun persoonlijke omstandigheden en ambities en wat al niet. 

Bijzonder dat de kwestie nu in romanvorm naar buiten komt. En dat deze kwestie bij de tentoonstelling en in de catalogus nauwelijks aan de orde komt. Het is een roman, maar ik denk dicht bij de waarheid. Spannend om te lezen. 

Geen opmerkingen: