vrijdag 6 oktober 2023

Naar Greifswald

Omdat het leuk is om te vertellen dat we ook op het eiland Rügen waren gaan we van Stralsund via Rügen naar de stad Greifswald. Er ligt (staat) een nieuwe imponerende hoge brug van Stralsund naar Rügen, die de files naar het eiland moest oplossen. Want Rügen is immens populair. Maar fietsers kunnen er helaas niet op, wij worden over de oude brug geleid.

Ondertussen is de herfst nu ook hier losgebarsten. Regen en wind tegen. Het is een pittige dag, temeer dat we rond 14u in Greifswald willen zijn om daar de trein terug naar Rostock te nemen. De zuidkant van Rügen is nogal leeg, vooral landbouwgrond, en niets van de Steilküste waar Rügen zo bekend om staat. Geen pittoreske dorpjes ook. Kortom een pittige dag met de laatste 14 km ook nog kinderkopjes. 

Eenmaal in Greifswald hebben niet zo’n zin meer in Greifswald en gaan we meteen naar het Bahnhof. De Duitse treinen hebben meer en betere  compartimenten voor fietsen dan de Nederlandse. Greifswald-Stralsund-Rostock-Warnemünde: we hebben steeds regionale treinen die werkelijk overal stoppen. 

Uiteraard evalueren we nog even bij koffie met Apfelstrudel hoe avontuurlijk het was en hoe goed we overal uitgekomen zijn. De overnachtingen die we eerst gekozen hadden en toen gecanceld omdat het allemaal een dag later werd en toen opnieuw boeken. De fiets die niet paste. De huurfiets in Warnemünde. De parkeergarage in Warnemünde waar de auto drie dagen moest staan (daar kun je nergens op straat staan). De goede probleemloze huur-e-bike. De mooie fietspaden en goede bewegwijzering in combinatie met de Komoot-app. Ondanks sombere weersvoorspellingen twee van de drie dagen traumhaftes mooi weer. Treinkaartjes kopen en reizen met de fiets in de trein waar we een beetje tegenop zagen: maar als je genoeg tijd neemt en vertrouwen hebt is de kans groot alles gewoon goed komt. Mijn hoofd is helemaal opgeklaard. Ik kan er weer tegen.

Geen opmerkingen: