zaterdag 29 december 2007

Frau und Gorilla

Natuurlijk kon ik ook een kwaliteitskrant pakken, maar ik greep naar De Telegraaf met de kop: 'Bokito weer door het lint'. De hele voorpagina was eraan gewijd. Ik zat in een cafétje de tijd te doden en deze voorpagina had de grootste aantrekkingskracht. Extra fascinerend was dat je na lezing het artikel niet kon navertellen.

Was die vrouw nu wel of niet terug bij de gorilla geweest, was dat onder toezicht of alleen met haar man? Als iemand zoiets niet wil, hoe gebeurt het dan dat het tóch gebeurt. Hoe was de vrouw er eigenlijk aan toe. Hoe zeer was ze eigenlijk toegetakeld geweest en was dat allemaal weer genezen? Blijkbaar geen zaken die de Telegraaf-journalist zich bij het schrijven had afgevraagd, het stond in elk geval allemaal níet in het artikel.

Afgelopen mei was het verhaal van de gorilla die een 57-jarige Zoetermeerse vrouw aangevallen had haast te bizar voor woorden en qua de feiten niet helemaal te volgen, laat staan te onthouden, maar de nasleep in de Nederlandse kranten was des te krankzinniger. Waar gaat het in Nederland over als elders in de wereld terrorisme hoogtij viert? De relatie tussen gorilla en de mens. De mensachtige trekken van de gorilla en de gorilla-achtige trekken van de mens, en over oeroude wetten tussen mannetjes- en vrouwtjesdieren, of we dat nu wenselijk vinden of niet. Een vrouw kan een gorilla niet ongestraft liefhebben en bewonderen, dat was duidelijk.

De discussies over mens en aap waren al lang weer geluwd, maar blijkbaar blijft de affaire toch trekken. Ze zou weer bij Bokito in de buurt zijn geweest en de aap was door het lint gegaan. De echtgenoot van de vrouw, genaamd Gerrit de Horde, vertelt over de ontmoeting: 'Zij had geen enkele behoefte hem te zien, maar de artsen vonden het goed voor de verwerking van haar trauma. Achteraf bezien vond de psycholoog het niet slim. De doodsangsten zitten heel diep'. Ook dit is weer een bericht dat je feitelijk niet kunt navertellen.

Ook fascinerend: de directeur van Blijdorp ontkent dat de vrouw bij de gorilla in de buurt is geweest, maar een medewerker spreekt hem weer tegen. Doet een beetje denken aan de zin 'alle Hagenaars zijn leugenaars, zei de Hagenaar', zo'n zin waar ik vroeger een beetje duizelig van werd en geen genoeg van kon krijgen. Deze lijkt erop. De Telegraaf publiceert leugens, schrijft De Telegraaf.

Overigens is bij de verkiezing Woord van het Jaar 2007 'bokitoproof' als winnaar uit de bus gekomen. De verkiezing werd georganiseerd door Van Dale, Genootschap Onze Taal en dagblad De Pers. Taalliefhebbers verkozen ‘bokitoproof’ boven ‘comadrinken’ en ‘klimaatneutraal’ (tweede en derde plaats). Het woord kreeg 19 procent van de stemmen.

Voor wie de Telegraaf niet volgt: Bokito door het lint bij weerzien; Blijdorp neemt loopje met de waarheid; Bokito zou het zo weer doen

Geen opmerkingen: