zaterdag 15 december 2007

Kemenche

Vanavond een concert bijgewoond van traditionele Griekse muziek. Christos Tsiamoulis speelde de ud (een soort luit), Sokratis Sinopoulos de kemenche (een soort lier) en Katerina Papadopoulo zong. Die laatste twee zijn van 1974. Ooit zaten ze samen in het kinderkoor van Christos' broer Iannis, en nu zijn ze getrouwd. Christos met zijn ud was bedoeld als de ster van de avond, maar eerlijk gezegd vond ik Sokratis en Katerina interessanter. Sokratis op de kemenche klonk echt schitterend en Katerina's zang ook.

Het was een soort verstilde cirkelende muziek, je kunt het meditatief noemen, maar misschien doe je dat als je er geen referentiekader voor hebt. Er kwam geen performance bij kijken, ze zaten gedrieen rustig op hun stoel te spelen. Alleen aan het ritmisch gewiebel van de Grieken in het publiek merkte je dat het bij hen iets anders aansprak. Bij de toegift slingerde een aantal van hen zelfs een rijdansje door de kerk, en de volksdansgroep uit het buurthuis te Zaandam-Oost haakte enthousiast in. Als het concert niet in een kerk was geweest maar in een Griekse taverna zou het heel anders van sfeer zijn.

Associaties natuurlijk met mijn verjaardag afgelopen 1 mei te Thassos. Daar werd ook veel gerijdanst, maar niet zo ingehouden. Wij deden hartstochtelijk mee. Na een Happy Birthday voor mij eindigde het dorpsfeest in liederlijke taferelen. Dames die wulps samen op de tafels dansten, borden die kapot werden gegooid...

Traditionele Griekse muziek vind ik vaak Turks klinken, maar dat hardop zeggen lijkt mij taboe. Maar waarschijnlijk heeft de volksmuziek aan beide lanten van de Bosporus dezelfde Byzantijnse oorsprong. En muziek blijkt ook Grieken en Turken te kunnen verbroederen. Zo speelt Sokratis samen met de Turkse muzikant Derya Turkan, hun cd heet Letter from Istanbul. Op YouTube is een filmpje te zien dat ze samen spelen.

Voor de feiten: het concert was in de Geertekerk in Utrecht, waar Muziekcentrum Vredenburg sinds de verbouwing onder meer naar toe geweken is. Het programma wordt op 18 december uitgezonden in het NPS-programma In Concert: Passaat via Radio 6.

Geen opmerkingen: