zaterdag 15 december 2007

Bourbonne-les-Bains

Een moment terugdenken aan de laatstleden vakantie. Nog maar twee weken geleden zaten we nog in de Haut Marne! Frankrijk! Twee jaar geleden was ik ook al eens in de stad en arrondissement Langres, en toen was ik ook al geintrigeerd door de vele tinten grijs en beige. Ik heb maar weer eens geprobeerd het op papier te krijgen - het is geloof ik wel een beetje gelukt.

Het kerkje van Bourbonne-les-Bains, waar deze tekening gemaakt is, was binnen en buiten beeldschoon van grijzen en beiges. We planden er de avondmis bij te wonen, na de wandeling, maar er was niemand te bekennen. Een buurman wees ons door naar een kapelletje, waar een stokoude priester de mis hield. De man viel bijna om van ouderdom. De vier oude dames in het gehoor hielden hem letterlijk en figuurlijk overeind. Dat was mooi. Hoelang nog? En dan?

Voor de kenner van tekenmaterialen: ik werk doorgaans met pastelkrijt. Ik heb twee dozen van het merk Rembrandt, dure krijtjes, maar mijn lievelingsdoos draagt de naam Marie's, volgens mij van Chinese oorsprong. Ik heb 'm tien jaar geleden voor een klein bedrag in een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden te Hamburg gekocht, tegenover het Museum aldaar. De tekenleraar die ik toen had (tekencursus te Artis) prees de vale tinten van Marie's krijtjes. De Rembrandt-krijtjes hebben veel primairdere kleuren. De tekenleraar wist te vertellen dat de Marie's-krijtjes in Amsterdam af en toe wel op het Waterlooplein te vinden zijn, maar ik heb ze nooit gevonden. De krijtjes en de doos zijn inmiddels helemaal naar God, en worden door postelastieken bij elkaar gehouden. Maar zonder deze krijtjes zouden mijn tekeningen er niet zijn.

Waarom dat grijs en beige? Op bewust niveau kan ik die tinten echt niet mijn lievelingskleuren noemen. Ik denk het soms te kunnen verklaren uit mijn land van herkomst, Drente, waar zo buitengewoon veel bejaarden wonen met grijze permanentjes en beige mantels. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. En hoezeer ik die houding ook haat, bij het tekenen zijn vale kleuren met lichtwerking het mooiste wat ik kan bedenken.

Mooi wandelen kun je trouwens rond Bourbonne-les-Bains.

Geen opmerkingen: