vrijdag 7 december 2007

Dingen die je niet wilt weten

Is 'Ik poep vijf keer per dag' nou een kop voor een literair blad? Hij is in zoverre goed dat het een zin is die blijft hangen en die je wilt doorvertellen. De meeste mensen hebben sowieso al een sterk gevoel over Maarten 't Hart, zo niet over zijn onderwerpen, dan wel over zijn stem, zijn jurken, en nu dan weer over deze informatie!

Maar hoe vaak Maarten 't Hart poept, wil de boekenlezer dat weten? Of dat hij een schrokop is, met volgens zijn vrienden meer oog voor kwantiteit dan kwaliteit? Voor wie het interesseert: dat hij desondanks zo mager blijft komt dus door dat poepen. 'Vrijwel alles wat ik eet poep ik weer uit. Ik zit heel vaak op de doos, ik poep meestal zo'n vijf keer per dag. Alles valt er gewoon doorheen.'
Of wil ik het wèl weten? Eerlijk gezegd geniet ik best een beetje van het almaar typen van het woord poepen. Ik lijk wel een klein kind!

't Hart wordt trouwens over dit onderwerp geinterviewd naar aanleiding van zijn nieuwe boek Het Dovemansorendieet. Over zin en onzin van gewichtsverlies, De Arbeiderspers, 16,95 euro). Het is geen literair werk en Boek is ook geen literair blad. In die zin valt de redactie geen literaire wansmaak te verwijten.