zaterdag 8 december 2007

Showkoken

De hagelt slaat tegen de ramen, binnen is het warm en huiselijk - alleen het haardvuur ontbreekt. Vandaag maar eens een Marokkaans recept proberen. Vorig jaar Sinterklaas heb ik van mijn zus B. een tajine gehad, een Noordafrikaanse kleien kookpan. Ziet er exotisch uit.

Ik heb het ding het afgelopen jaar nog maar één keer gebruikt. Het duurde heel lang voor hij warm werd, herinner ik me, waarschijnlijk mede doordat ik het vuur niet zo hoog durfde zetten - bang dat de pan elk moment uit elkaar kon knallen. Koken in de hapjespan gaat sneller.

Het recept dat ik uitgezocht heb heet ook een tajine, maar dat heeft volgens mij niet per se met die kleien pan te maken, het kan blijkens de illustratie ook in een braadpan. Deze tajine die maakt gebruik van witte vis in chermoula, een marinade van azijn en citroen en onder andere koriander en komijn. Geen idee hoe dat smaakt. Extra spannend maakt het dat ik geen maatbeter heb en de marinade 45 cl wijnazijn en 15 cl citroen moet bevatten. Lijkt me nogal veel. En zuur. Op het gevoel doe ik maar wat - wat minder. Ik maak het eten grotendeels in de hapjespan, pas de laatste fase met de vis gaat alles in de tajine.

Bobby, die tijdens het koken op de bank lag te slapen, blijkt onder de indruk van de tajine. Hij vindt het eten ERG lekker. Wanneer ik opbiecht hoe ik het gedaan heb beticht hij me van show-koken. 'Dat is eigenlijk iets voor mannen'. Maar het feit dat ik alle wederwaardigheden van de bereiding deel maakt me wel weer vrouwelijk, 'mannen zouden alleen maar stoere spraatjes over het recept ten toon spreiden.'

Als je op de illustratie dubbelklikt krijg je een groter beeld en is het het recept te lezen.