dinsdag 18 december 2007

IJskoorts

Zou het waar zijn? Komt er weer ijs? Kunnen we dit weekend schaatsen? Reizen we allemaal naar het noorden af om de noren onder te binden? Het laatste jaar dat ik me dat herinner was 1995, of was het 1996? Ik woonde in Noord, aan een sloot. We konden aan de keukentafel de schaatsen aantrekken.

Ik was in die tijd met een schaatsgek, die bij de eerste tekenen van vorst de noren uit de doos haalde en die hele avonden in de woonkamer aanhield. Ze kluunde over het witwollen tapijt in de woonkamer. Ik vond dat allemaal leuk - de liefde doet nu eenmaal rare dingen met je. Zodra in Friesland de eerste ondergelopen weilandjes bevroren waren blies ze alle werk af en vertrokken we. Dat waren nog eens tijden. Nooit, nooit zouden die tijden wederkeren, dacht ik, gezien de klimaatveranderingen. Máár: het kan verkeren. Het vriest en het zal de komende nachten blijven vriezen, voorspellen de weergoden.

Ik kwam een beetje in the mood door het nieuws van gisteren over FlevOnice. We kunnen nu bij Biddinghuizen of all places van 5 km natuurijs genieten. Raar gezicht, die rijtjes rug aan rug schaatsende personages in lege groene velden zonder dat het vriest. Het raarste vond ik dat ze er aan klunen deden. Sommige schaatsers kloegen over het ontbréken van scheuren in dit ijs. Mij hoor je daar niet over: van die scheuren kreeg ik altijd kramp. Zo heeft iedereen wat!

En zo lijkt het ineens een echt schaatsjaar te worden. Begin januari is de oude moeder jarig en volgens traditie doen we dan met de hele familie iets Leuks. Te Emmen. Dat valt niet mee, want daar was nooit wat te doen. Het werd net iets te te vaak bowlen. Maar: Emmen heeft nieuw beleid en doet tegenwoordig ook leuk in de kerstvakantie. Vorig jaar was er ineens Circus Renz. 'Nederlands gesproken', stond op het affiche, om te verhullen dat het niet het befaamde Circus Renz was, maar een Duitse achterneef. Mijn hele familie was nog nooit naar het circus geweest, wegens gewetensbezwaren ofzo, maar nu gingen ze overstag. Dit terzijde.

Dit jaar wordt dus schaatsen. Op de Markt is dit jaar EmmenOnIce. De header van de website suggereert een wijds schaatsbaantje, maar dat moet gezichtsbedrog zijn, want zo wijds is die Markt niet. Als je doorklikt zie je dat het echt kleinschalig is en dat de daar ter plekke te huren schaatsen oranje zijn. Kunnen we vast de outfit op aanpassen. Je kunt er ook op de groepsfoto. Kortom: dat wordt feest. En de neefjes uit Duitsland nemen de hockeysticks mee.

Het weer in Dokkum.

Geen opmerkingen: