dinsdag 11 december 2007

In Europa

Streng hoor, Willem Melching in de Volkskrant over de tv-serie In Europa van Geert Mak. Melching is docent nieuwste geschiedenis aan de UvA. 'Geert Mak barst van de fouten', kopt het stuk.

Ik heb nu een paar keer naar In Europa gekeken en was zeer onder de indruk van het beeldmateriaal over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Hoe dat voor de mensen die in de gebieden wonen waar de grootste verschrikkingen plaatsvonden nog steeds doorspeelt. Na oorlogen zijn mensen nog generatieslang doende om munitie en lijken te bergen.

Ook was ik geschokt door het fragment over een Britse soldaat die na een verlof niet meer terugdurfde naar het front en wegens 'hoogverraad' werd geëxecuteerd. Nog maar kort geleden, bijna een eeuw later, is hij gerehabiliteerd. Een grote opluchting voor zijn inmiddels hoogbejaarde familieleden.

Ik denk dat ik wel blijf kijken, want het materiaal dat Mak in In Europa laat zien is meer dan fascinerend, maar ik zal wel met meer kritische zin luisteren naar de voice-over.

Lees Willem Melching
Reactie Geert Mak