woensdag 26 december 2007

X-mas via Skype

Ondanks de comateuze toestand thuis waar ik eerste Kerstdag in verkeer heb ik toch mijn familiemoment. 'Hellooooooooo!!!!!!!!!! :-)GUTEN TAG!!! WIR SIND GLEICH WIEDER FÜR SIE DA!' Neef Menno (13) verveelt zich en begint te Skypen. Hij baalt nog steeds dat wij met Weihnachten niet gekomen zijn. Zijn talenkennis ontwikkelt zich. Weihnachten noemt hij nu boring. Het diner is geweest, Heleen en zijn broertjes kijken naar Sissi. Kruimeltje hebben ze al gezien. X-mas en de zegeningen van de schotelantenne. Menno wil dat niet meer. Hij surft en chat.

Dan komt ook 'Mama' ook op de lijn en voor ik het doorheb zitten we midden in een groepssessie. 'Mama' is de Skype-lijn van de oude moeder, die Broerlief voor haar geïnstalleerd heeft in de hoop dat alle kinderen en kleinkinderen met haar gaan Skypen. Maar ik heb mij ooit in een snertwinkel een snert-cameraatje en een snert-microfoontje laten aansmeren, dus ik telefoneer nog altijd liever gewoon op de bank dan te Skypen. Maar zo'n moment als de after dinner X-mas-dip is dit chatten erg welkom.

In Emmen hebben Broerlief en zijn man haasje met mostersaus voor de oude moeder gemaakt. Zij zijn inmiddels klaar met eten, moeder en Broerlief wassen af.
Bellin heeft hertje gegeten. En soep. En Pommes. En pudding toe.
In Amsterdam moet het Kerstdiner nog gebeuren: Bobby zorgt voor ons haasje op de grill.

En zo ontspint zich op dit lege moment tussen Amsterdam, Emmen en Bellin een geweldig chaotische chatsessie, over eten, over kerstdiensten, en over de 'Singstar', een karaoke-spel van de neefjes, die nu liedjes meezingen uit de wilde jaren van Zwager en mij. Zoals 'Karma karma chameleon' van Boy George. Menno kan ons niet helemaal volgen, wij hebben het over homokroegen in Groningen in de jaren tachtig. Maar hij vindt het maar wat spannend dat wij over geheimen schrijven.

Gaat over een paar jaar iedereen zijn familie-X-mas via Skype genieten? Het klinkt misschien modieus en virtueel en onecht, en maatschappelijk héél onwenselijk, maar toch, ik vond het dit jaar een èrg leuk familiefeestje. Ik heb echt luid gelachen. En het zijn echte mensen.

Geen opmerkingen: