maandag 31 december 2007

Multishot Flowerbed

Krijg een sms-je van M: 'Wij hebben net een 49-shots multishot flowerbed met blauwe, groene en rode peonies gekocht, dus het nieuwe jaar begint in elk geval met een knal.' Neef Menno Skypte ook al: 'Gaan jullie wel lekker knallen?' Ik vrees van niet...

Net stond ik nog voor zo'n winkel, maar na vijf minuten hunkeren liep ik toch weer door. En dat terwijl ik èrg van knallen houd, hoe groter de BOEM hoe beter. Maar ik heb nog bijna nooit zelf vuurwerk gekocht. Een keer stond ik bij een vuurwerkverkopende fietsenmaker in de rij, tussen honderden opgewonden vaders en zonen die exact wisten wat ze wilden. Ik wist het helemaal niet en koos uit misplaatste zuinigheid alleen maar fluffy rommel uit. Van die zachte scheten. Terwijl ik eigenlijk donderslagen wilde. Zo'n tapijtje, of een duizendklapper om de lantarenpalen heen, of gewoon een bom. Dacht u: 100 euro is toch wel een aardige uitspatting voor een moment van verwerpelijk volks gedrag, ik kan nu uit ervaring zeggen: Neen, dat is GEEN aardig bedrag. Dat is niets.

Vorig Oudjaar waren we met zeven, we hadden tot middernacht best een mooie avond gehad, eerst een potje Halli Galli om allemaal wat los te komen, daarna een Tarotlegging voor wie dat wilde, en tenslotte het moment supreme: van iedereen een ontboezeming danwel persoonlijke inzicht over het oude of het nieuwe jaar, al naar gelang.

Na twaalven desintegreerde de saamhorigheid echter helemaal, want twee van de genodigden hadden tassen vol vuurwerk mee en draafden na het champagnemomentje als een haas de straat op. Twee meelopers liepen mee, en drie bangerikken bleven angsthazig binnen. Als meeloper kreeg ik een doosje losse rotjes in mijn handen geduwd, waar ik wel een half uur mee doende was om ze stuk voor stuk af te steken, terwijl de andere twee zich met vuurpijlen en gillende keukenmeiden amuseerden. Het viel wat tegen, maar het toch heel fijn, om het liedje Bolide van Brigitte Kaandorp te parafraseren.

Vanavond ga ik naar ´nieuwe vrienden´. Die wonen buiten aan de Waal, buitengaats, hebben een hondje en doen niet aan vuurwerk. Ik geloof niet dat ik me daar onmogelijk ga maken met een bom. Het zal dus wel vuurwerk kijken op een afstandje worden. Ook mooi. Hoop ik.

Geen opmerkingen: