dinsdag 1 januari 2008

Zijig liedje

May each day in the week be a good day
May the Lord always watch over you
And may all of your hopes turn to wishes
And may all of your wishes come true

Liedje viel vanmorgen zomaar in en uit mijn hoofd, terwijl ik een beetje zompig mijn nieuwjaarsontbijt verorberde. We hadden een lange avond met Top 2000-liedjes en uiteenlopende herinneringen achter de rug. Ik geloof niet dat dit in de Top 2000 stond, want niemand van het Nieuwjaarsontbijtgezelschap (dat ook het Oudjaargezelschap was geweest) kende deze o zo gevoelige song.

Andy Williams. Fifties. Het nummer 'May each day' stond bij ons thuis op een wonderlijke oranje verzamelelpee met een grote gele ster erop en wilde belettering. Ik geef toe: het is een bijzonder zijig liedje, maar dat moet u mij maar vergeven. Zo op deze 1e januari 2008 is het even erg toepasselijk en prachtig.

Dat kan ik namelijk wel gebruiken na het ritueel van het leggen van mijn Jaarkaart. Ik hoopte natuurlijk op een kaart met veel voorspoed en geluk, maar het werd Pentakels 5, de kaart waarop twee bedelaars (een lamme en een blinde) in een sneeuwstorm langs een mooi verlichte kerk lopen. De kaart gaat als je de kenners mag geloven over angst, verlatenheid, tegenslag, nood, afhankelijkheid en bedrog, en vertegenwoordigt crisis, ontbering en onzekerheid. Pentakels 5 staat voor een periode van benauwenis, waarin je je alleen en diep ellendig voelt. Het is de benauwenis die in elke groeicrisis besloten ligt, wanneer iemand vertrouwd terrein prijsgeeft en zich richt op nieuwe uitdagingen. Als ik de kaart dan per se positief wil duiden, dan kan ik hopen dat 2008 een jaar wordt van nieuwe uitdagingen.

Om de voorspelling van crisis en benauwenis een beetje te verzachten nog maar het staartje Andy Williams. Misschien wil wie het kent van mijn lieve lezertjes het even zachtjes voor zich uit zingen.

May each day in the month be a good day
May you make friends with each one you meet
And may all of your daydreams be memories
And may all of your memories be sweet

The weeks turn to months and the months into years
There'll be sadness and joy, there'll be laughter and tears
But one thing I pray to heaven above
May each of your days be a day full of love

May each day in the year be a good day
May each dawn find you happy and gay
And may all of your days be as lovely
As the one you shared with me today
May each day of your life be a good day
And good night...

Geen opmerkingen: