zaterdag 12 januari 2008

Connaught kristal

Loop je een avondje te sluren langs de Amsterdamse grachten, sta je in de Nes ineens oog in oog met een rij kristallen wijnglazen, weet je zeker: dit is het moment voor kristal in mijn leven. Geen kwaad woord over Blokker-, Hema- en Xenos-glazen, maar nu gaan we voor iets moois.

De glazen, vertelt eigenares Kyra ten Cate de volgende dag, zijn afkomstig van het Connaught Hotel, een van de meest chique hotels van London. (Even googelen: een nachtje in het Connaught Hotel kost al gauw meer dan 500 pond.) Afgelopen december is het hotel verbouwd en om de een of andere reden heeft men besloten het kristal weg te doen en Kyra ten Cate had de kelder mogen leeghalen. De glazen zijn nog niet allemaal van mij, maar volgens de mevrouw zijn ze vreselijk hot. Misschien is het wijs om gauw nog een keer te gaan.

Ik was nog nooit in zo'n winkel. Ze verkoopt van alles waar ik geen benul van heb, maar andere mensen hebben blijkbaar een hang naar notenaccesoires, alholholaccesoires, zakmesjes, verzilverde visbestekken. Terwijl mevrouw alle glazen een voor een inpakt, wordt bij mij de drang naar het aanschaffen van ijscoupes steeds sterker...

En nu is het avond. De glazen zijn ingedronken; ze klinken schitterend als je proost! Het klinkt als een klok. Alleen al van het geluid blijf je proosten.

De winkel: Kyra ten Cate
Het Connaught Hotel over zijn verbouwing

Geen opmerkingen: