maandag 21 januari 2008

Zwaargewichten

De Zilveren Camera's zijn dit weekend uitgereikt. Volkskrant-fotograaf Martijn Beekman won een aantal prijzen, onder meer met zijn foto van drie zwaargewichten van de VVD. Zwaargewicht in elke zin des woords. Men zegt wel eens dat macht erotiseert, maar dat kun je uit deze foto toch niet concluderen. Erika Terpstra, Henk Vonhoff en Frits Korthals Altes hebben tevergeefs Rita Verdonk geprobeerd te overleggen over haar rol in de Partij. Tevergeefs. (Grr.)

Geweldig om in het gedrang tussen tientallen collega-journalisten, fotografen en camera-mensen zo'n moment te raken. Dan heb je goed de pé in als blijkt dat je te laat bent met de foto om de krant te halen. Maar er dan een prijs mee winnen betekent dat er af en toe toch gerechtigheid bestaat.

Tip: blader even de hele galerij met winnaars door! Prachtig werk. Ik ben ook zeer geporteerd van de foto van onze Hare Majesteit en voormalig minister Karla Peijs, nu Commissaris van de Koningin te Zeeland. De foto is van Robin Utrecht, en haalde de tweede prijs in de categorie Portretten. Wat een onverwachte energie zien we van die dames, zo onder elkaar. Het lijkt wel kostuumdrama. Hedendaagse operette.

In de categorie Dagelijks Nieuws is een hartverscheurende foto te zien van Arie Kievit die asielzoekers in beeld brengt die in aanmerking menen te kunnen komen voor het generaal pardon. Zij kunnen zich laten registeren, op deze foto in Rotterdam. Die hand op die hand.

Geen opmerkingen: