dinsdag 22 januari 2008

'Er zij licht'

En er wàs licht. Wat een treurigheid gisteren. Het was alleen nog maar donker, koud, winderig en heel erg nat. Hú! En toen opeens vanochtend geheel onverwacht: een heldere lucht, en licht. Zowel de heen- als de terugweg. Terwijl het gisteren de duisternis nog heerste toen ik de terugweg aanving was er vandaag gewoon licht. En in het Westerpark bloeien de narcissen volop. Is dat normaal rond de 20e januari? En toen ik mijn gracht op fietste straalde de volle maan mij door de bomen toe. Lente in januari. Kan het mooier?

Zelf had ik vanavond liefst naar een romantische komedie gewild (ik geloof dat dat tegenwoordig romkom heet), maar M. wilde naar Earth. De duurste documentaire ooit. BBC. Niet erg verbazingwekkend dat ze daar naar toe wilde, want ze heeft vorige jaar ook actief meegewerkt aan Life Earth. En aangezien ik een watje ben gingen we niet een romkom, maar naar Earth.

Ik moet toegeven: het is een prachtige film over de wonderen der seizoenen, der landschappen, der dieren. Van de Noordpool tot de Zuidpool. Van koud naar heet, van droog naar nat, van hoog naar laag, verzin er maar allemaal Bijbelse teksten bij. Je reinste Openbaringen. Schitterend, prachtig, indrukwekkend, en een goeie tegenhanger voor het pessimistische wereldbeeld van Jeanette Winterson, maar kwamen dan ook geen mensen in voor. En net iets te veel violen.

Terwijl ik keek schoot de gedachte door mij heen: deze ongelofelijke schoonheid bestaat alleen bij de gratie Gods, ofzo, en wij mensen maken het allemaal stuk. Ik vond het een vreselijk voorspelbare gedachte en sprak hem dan ook niet uit. Zegt M. na afloop: 'Sommige mensen zeggen als ze deze film zien: zie je wel dat God bestaat. Ik zou zeggen: dit is veel te complex. Dan kan niemand bedacht hebben. Hèt bewijs dat God niet bestaat.'

Earth

Geen opmerkingen: