maandag 28 januari 2008

Moeders en zonen

Vinnie raadde me vrijdag Een lange winter aan van Colm Tóibín, een Ierse schrijver. Fijn als iemand je een boek in handen duwt. Ik kende de schrijver niet, Vinnie had het voor zijn rubriek in Squeeze gerecenseerd. Is het een homoboek dan, vroeg ik. Stomme vraag, zeker als je geen homo meer bent. Mwo, was het nogal vage antwoord.

Het verhaal: een jongen moet in militaire dienst moet, ziet er erg tegenop. Zijn broer is al in dienst geweest en woont nu weer thuis. Hoe oud de broers zijn is niet duidelijk. Wanneer de jongste weg is gaat de oudste (Miguel) met zijn moeder naar de stad. Daar komt hij er achter dat zij alcoholist is. Zijn vader blijkt dat al lang te weten, maar kan haar er niet van af brengen. Vader gooit een vaatje goedkope wijn weg om haar te ‘helpen’, wat moeder zo boos maakt dat ze wegloopt. Verdwijnt in een sneeuwstorm. Never heard of since. Na vergeefse zoektochten wordt voor haar leven gevreesd.

Miquel en zijn vader moeten zich een lange winter zien te redden en kunnen alleen maar wachten tot de dooi intreedt. Miquels eenzaamheid wordt doorbroken door de komst van Manolo, een hulp in de huishouding, tot wie hij zich aangetrokken voelt. Samen met hem hervat hij aan het eind van de winter de zoektocht naar het lichaam van zijn moeder.

Homoboek? Ach. Doet het ertoe? Het is een mooi boek over liefde, verlies en verlangen. Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen. En als je homo bent dan mag je dat een homoboek noemen.

Mothers and Sons heet de verhalenbundel waar dit verhaal oorspronkelijk in opgenomen was. Mooi thema, zeker onder homo's. Deze novelle is wel een aanbeveling om die bundel eens helemaal te gaan lezen en voor deze en gene aan te schaffen.

Over moeders & zonen had ik ook een geestige ansichtkaart gekocht bij mijn buurtboekhandel, maar die kan ik nu niet tonen, want die heb ik onmiddellijk verstuurd naar een bevriend personage - die er helaas niet op reageerde. Of hij is niet aangekomen, of hij vond het helemaal niet leuk, of hij voelde zich betrapt. Wie was het ook al weer?

Geen opmerkingen: