donderdag 24 januari 2008

Henk Doet Iets Met Strategie

Yteke de Jong vandaag over het fenomeen 'chef lege dozen', in de rubriek 'Carrière' van het Financieele Dagblad. Over werknemers die 'weggepromoveerd' zijn, die de hele dag niets doen maar wel goed betaald krijgen. 'Duizenden managers blijven zitten ondanks het feit dat ze zijn weggepromoveerd', kopt het artikel.

Citaat: Als er een nieuwe collega collega kwam, vroeg deze na een tijdje: 'Wie is die dikke man in dat hok, en wat doet-ie eigenlijk?' Dan zeiden wij: 'Dat is Henk. Hij doet iets met strategie. Henk heeft het zelfs tot de raad van bestuur geschopt.'

Twee deskundigen laat ze dit fenomeen duiden. Ton de Korte, directeur van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (nooit van gehoord): 'Vroeger zaten er veel werknemers betaald of met ziekteverlof thuis als er om wat voor reden dan ook problemen met de werkgever waren. Sinds de Wet Poortwachter kan dat niet meer.' En René Tissen, hoogleraar management en organisatie aan Nyenrode, zegt: 'Vroeger was je gearriveerd als je het tot leidinggevende had geschopt, nu ben je aangeschoten wild'.

Een angstvisioen toch, vooral op dagen dat er door computers, vergaderschema's, verhuizingen en trainingen etcetera niets maar dan ook NIETS lijkt te lukken. Goddank ging vandaag alles weer goed - ik heb een oneindige lijst taakjes en taken in het schrift Things To Do Today kunnen noteren en afvinken. Ik heb heus wel een Taak, een Opdracht, een Visie, een Strategie en een Geloof. Maar morgen neem ik even vrijaf van die dingen.

Het Plaatje van de Dag komt van keramist Kasper.

Geen opmerkingen: