vrijdag 25 januari 2008

Bard

Vanavond naar een avond over de Russische bard Vladimir Vissotski geweest, de Russische Jacques Brel. Op 25 januari 1938, zeventig jaar geleden, werd hij geboren. Hij overleed in 1980, 42 jaar jong, aan drank en drugs.

Ruim zeshonderd liederen schreef hij, over het leven, de dood, liefde, haat, vrijheid, vriendschap, zijn land en het communistische systeem. Zijn liedjes waren verboden in de Sovjet-tijd, maar toen-ie doodging, was er een rij van 30.000 mensen op zijn begrafenis. Zijn graf trekt nog altijd vele bezoekers.

Flairck-gitarist Hans Visser en de Russische accordeoniste en zangeres Irena Filippova maakten ter gelegenheid vanwege zijn zeventigste geboortedag een muzikaal portret van Vissotski, daarbij rijkelijk puttend uit de biografie die Vissotski's derde vrouw over hem schreef, de Franse actrice Marina Vlady.

Het was een wondere avond. Irena Filippova is een een begenadigd accordeoniste, en ze zingt best aardig, en op dit eenmalige programma had iedereen enorm zijn best gedaan, maar de rauwe persoonlijkheid van Vissotski benaderde zij geen moment. Ze had een grappig schertsend lied over Nederlanders die allemaal in therapie gaan, terwijl de Russen allemaal naar de kroeg gaan om hun verdriet te verwerken. Maar zelf straalt zij niet uit ooit dronken te zijn weest.

Ze is een echte Russische jonge blonde blom. Ik heb zo'n vaag vermoeden dat Hans Visser (1954) enorm verliefd op haar is geworden toen hij haar en haar groep Kalejdoskopop tijdens een reis door Rusland ontmoette. Ze woont sinds 1998 in Nederland. Samen hebben ze een cd gemaakt onder de titel With love from Russia. Ik bedoel maar.

Als je even door fantaseert dan heeft hij vrouw en kinderen voor haar verlaten, adoreert hij haar en doet hij alles om haar carrière tot een succes te maken. Maar zo'n avond over Vissotski heeft rauwheid nodig, en die ontbeert ze. Ze leeft wellicht te beschermd, te weinig in de kroeg. Wil ze het gaan maken, dan moet ze dat op eigen kracht doen. Hans, laat haar los! Dat waren zo wat gedachten na afloop van dit optreden. Mocht ik het helemaal fout hebben, bij voorbaat mijn welgemeende excuses aan de betrokkenen...

Website Vladimir Vissotski
Website Irena Fillipova

Geen opmerkingen: