woensdag 21 december 2011

De kerstboodschappen

Zo hebben we het afgesproken. Bobby bedenkt het Kerstmenu, ik doe de  Kerstboodschappen, en wel vóór de 24e. Nu heeft hij allemaal traditionele recepten bedacht, heel erg lekker, maar wel met ingrediënten waar ik niet vertrouwd mee ben en waarvoor ik wat hem betreft liefst naar tig winkels ga. Ik zou alleen naar Albert Heijn! roep ik geheel in kerststress. Niet naar de biologische slager! En rijnwijn, wat is dat? AH heeft helemaal geen Duitse wijn! En 24 abrikozen, die op het lijstje staan, die hebben ze ook niet. Doe dan maar 24 prúimen, smst hij terug.

Vandaag begin ik dus maar om 08 uur te werken, dan kan ik tussen 12 en 13 uur naar Albert Heijn en de scharrelslager. Ik vind er een aan het begin van de Watergraafsmeer, France Limousin slagerij Poldervaart.
- Hoe wilt u de beenham? Gerookt? Gezouden? Gegaard? Of een van die drie?
Ik heb geen idee. Ik, die altijd alleen maar kipfilet, gehakt, worstjes en biefstuk koop.
Bobby gebeld: 'Hoe wil je de beenham? Gerookt? Gezouden? Gegaard? Of een van die drie?' Hij weet het ook niet. 'Wat raden ze aan?'
- Wat raadt u aan?
We doen gezouten en ongegaard. Dan krijg ik ook nog de vraag of het spek eraan moet blijven en het zwoerd.

Op enig moment moment staan maar liefst dríe slagers gepassioneerd aan mij uit te leggen hoe je de lekkerste  beenham maakt. In de oven. Hoe langer je hem laat sudderen hoe beter. Als je een hogere temperatuur doet gaat het sneller, maar langer is lekkerder. Eerst aanbraden en dan in de oven. Op 65 graden en dan de hele dag. Vrijdagavond moet-ie al uit de koelkast en op kamertemperatuur komen en zaterdagmorgen moet-ie dan vroeg in de oven. Met een beetje witte wijn. Ze glimmen van genoegen. Eigenlijk zou ik een 'kernthermometer' moeten hebben om te zien of-ie al gaar is.

24 pruimen kosten 6,17 euro.

Geen opmerkingen: