dinsdag 13 december 2011

Eileen

Gisteren keek ik naar deel 1 van de tweedelige VPRO-dramaserie Eileen. Er was het afgelopen weekend veel publiciteit omheen - je zou haast denken dat de reportage over Tanja Nijmeijer vorige week door de filmmakers geregisseerd was.

Het personage Eileen (gespeeld door Sophie van Winden) is geïnspireerd op Tanja Nijmeijer, maar is niet een op een op haar te plakken. Maar ook Eileen trekt vanwege mededogen met het onderdrukte Colombiaanse volk naar Bogota en sluit zich aan bij het - denkt zij - vreedzame verzet. Dat leidt haar naar de Farc.

In de tweede aflevering (volgende week maandag) besluit de moeder (gespeeld door Joke Tjalsma) dat ze haar dochter in levende lijve wil zien. De communicatie met Colombia verloopt moeizaam. Bij een aanslag op een Farc-kamp heeft Eileen haar dagboeken moeten achterlaten. Daarin heeft ze zich niet erg lovend uitgelaten over de gang van zaken voor met name vrouwen bij de Farc. De leiding van de Farc is diep gekrenkt door deze negatieve publiciteit. De moeder zet door en landt met een klein vliegtuigje landt ze midden in de jungle van Colombia.

Moeder en dichter spelen heel goed. Mooi deze serie.

Geen opmerkingen: