maandag 18 maart 2013

'Eerst Zien Dan Geloven'

Thom heeft zo zijn eigen invulling van de dingen. Vanavond blijkt hij een Thomas Passie op het programma hebben staan, in plaats van de gebruikelijke meditatie. Hij laat byzantijnse iconen van de lijdensweg van Jezus zien, onder byzantijnse muziek van de monniken van Chevetogne. Nou, vooruit dan maar. De muziek is prachtig, de iconen ook.

Het hele fenomeen Thomas Passie heeft hij zelf bedacht. Hij is zelf ook iconenschilder en docent icoonschilderen. Dat is zijn persoonlijke passie. Eerst zien en dan geloven, legt hij zijn persoonlijk credo uit. Hij kijkt er een beetje ondeugend bij, want een rechtgeaard katholiek gelooft ook ongezien. Ofzo.

Hij steelt echter weer mijn hart als hij dat allemaal blijkt te doen met een overheadprojector eb afbeeldingen op 'film' in cartonnetjes geklemd. Bestaan die dingen nog? Liefst wil hij de afbeeldingen laten 'overvloeien', zoals je dat bij modernere technieken ziet. Het gaat allemaal wat schokkerig. Maar o zo mooi bedoeld.

Terug kuier ik van het Koningsplein naar het Rembrandtplein, alwaar ben ik op de tram stap. Mooie avondbesteding is dit. 


Geen opmerkingen: