zaterdag 30 maart 2013

Merette

Klinkt als boerderette. Ik fiets naar de Biomarkt aan de Weteringschans om biologische boodschappen te doen. Ik heb een visrecept in de oven op het oog. In het recept staat 'red snapper', en elders wordt dan 'rode mul' aangeraden als alternatief, maar bij de biologische supermarkt verkopen ze alleen 'merette', en die is ook rood. Maar 'merette', wat is in godsnaam 'merette'? En wanneer heet een vis biologisch? 

'Merette is de naam voor gekweekte meerval. De meerval is van oorsprong een Afrikaanse vis die in de jaren tachtig naar Nederland is gehaald om hier te kweken. De kweekmethode die in Nederland gebruikt wordt is uniek in de wereld. Met biofilters worden de kweeksystemen in Nederland gereinigd, zodat er niets wordt geloosd. Door veel onderzoek in Wageningen kunnen de larven uit grote moedervissen gehaald worden voor verdere opkweek. De viskweek in Nederland is in handen van gedreven professionele kwekers.'

De boodschappen kosten 38 euro. 'Wel een beetje veel', zeg ik tegen de caissière. Want ik ben de prijzen van de Lidl gewend. 'Mag ik de bon eens zien?' Het ergste is de ahornsiroop. Die kost 10 euro. En de pure chocola. Die kost 8 euro. Vooruit dan maar, omdat het Pasen is. Vandaag eten we dus biologische pompoensoep en biologische vis-ovenschotel met biologische champignons. Daarnaast biologische broccoli en biologische sla.

De vis is vers maar ingevroren. Je kan niet goed zien of het een filet is of niet. Dat is straks bij het eten een verrassing. 


Geen opmerkingen: