zaterdag 11 januari 2014

Casella

Gisterenmiddag heb ik in bed doorgebracht, omdat het zo moeilijk is stil te zitten na een overvolle werkweek. 'Een zelfgekozen dwangbuis', concludeert Syts. We praten over hoe je je dadendrang in toom houdt. Syts, reeds met pensioen maar nog érg actief in de wereld, vertelt dat zij de dag begint met een uurtje sudoku-puzzel, ook om even stil te blijven zitten.

Vandaag wil ik graag naar Casella, een nieuwe stilteplek aan de rand van Hilversum-oost, in het Goois Natuurreservaat, bij een klooster dat niet meer functioneert vanwege de hoge leeftijd der Zusters. Wel is er onlangs een boerderij met gastenverblijf en stilteruimte en labyrint in gebruik genomen door vier Utrechtse Augustinessen. Dat labyrint en de stilteruimte zijn ook open voor wandelaars. Ik stel mij voor dat ik daar af en toe een dagje naar toe kan. Of een weekendje. Ze doen ook steen bewerken. En weekendretraites. Relatief dicht bij huis. Vanaf Bobby is het helemaal maar een kwartiertje met de auto. Deze plek is echter -voor zover af te lezen aan hun site - vooral op jongeren gericht.

Het is een gewéldige plek. Alles klopt. Het is nog maar net af dus de tuin moet nog. Die is nog een kale vlakte. Vanuit de stilteruimte, onder de voormalige hooiberg, heb je schitterend uitzicht over velden en luchten. En vogels. Om kwart over twaalf doen ze een kwartier gebed in de kapel. Dat is weer een andere mooie ruimte. Er verblijft daar dit weekend een groep met tien dames en één heer. Ze hebben allemaal een naamkaartje op. Alleen ik niet. Dat verraadt dat ik stiekem binnen ben komen lopen. Mag ik een keertje langskomen om te kijken wat ik hier kan, ook al bent u vooral voor jongeren? vraag ik de zusters. Dat mag.

Dan loop ik het labyrint. Het is een groot en lang labyrint, ik doe er een half uur over naar het centrum en een half uur weer terug. Tijdens dat uur zijn er de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Felle zon, grijsheid, wilde wolken, een regenbui... Het is het leven zelf. Na drie uur daar geweest te zijn ga ik weer huiswaarts, maar ik had er nog wel uren kunnen blijven.

Geen opmerkingen: