donderdag 16 januari 2014

Innerlijk leven

Vandaag is de 100e geboortedag van Etty Hillesum. In de Amstelkerk is vanavond een boekpresentatie / theatervoorstelling over haar. Universitair hoofddocent  Humanistiek Ton Jorna en actrice Julika Marijn hebben een boek over haar gemaakt, getiteld Altijd Etty, inspiratiebron voor een rijk innerlijk leven, waarin ze ook gepassioneerde lezers aan het woord laten. Vanavond vieren ze dat het boek af is en dat Etty jarig zou zijn.

Wat een bijzonder duo, zo verschillend van leeftijd, generatie, vakgebied, levensloop, en dan een gezamenlijke fascinatie voor Etty Hillesum. En dan in vier maanden tijd samen een boek maken. Ton heeft boeken over haar geschreven en colleges over haar gegeven, Julika heeft jaren geleden alweer een voorstelling over Etty gemaakt en speelt die nu. Het verschil in taalgebruik is fascinerend. Hij vertelt er geestig over.

Ik heb ooit wel óver Etty Hillesum gelezen, hoe zij bij de dag leefde en wist te genieten van het leven, tot in Westerbork aan toe. En ook wel stukjes dagboek heb ik velezen, maar nooit integraal. Het dagboek is al met al geloof ik 800 bladzijden, integraal. Eerst maar eens dit boek als inleiding. 

Het is een mooie voorstelling, laat ik dat voorop stellen. Luisterend naar Julika vind ik het echter wel een beetje gejeuzel, af en toe, al dat innerlijk leven. Laten we wel wezen: ongeredigeerd kan een dagboek behoorlijk teveel van het goede zijn.

Geen opmerkingen: