zondag 26 januari 2014

Gamba

Een concertje zoeken om de zinnen te verzetten. We komen uit op een viola di gamba-concert in de voormalige schuilkerk De Hoop te Diemen. Dat is maar een stief kwartiertje fietsen.

Er blijkt een heel circuit van maandelijkse zondagmiddag kamerconcerten in kleine kerkjes in Gooi- en Eemland te bestaan.   Dit kerkje is er een van. Dit gebouw stamt uit de tijd dat de katholieken in Noord Nederland geen kerken mochten hebben. Er was hoogstens een gedoogbeleid. Aan de buitenkant zie je dus niet dat het een kerk is. Binnen is het prachtig. Het gebouw is nu van Stadsherstel Amsterdam, dat veel onbeheerde kerken opknapt en exploiteert, zoals De Duif, de Amstelkerk en de Posthoornkerk.

Er komen zo'n 120 mensen af op het concert en daarmee is het kerkje bomvol. Het ensemble The Spirit of Gambo heeft wel zes of zeven viola da gamba's mee. Schitterend zien ze eruit: ze zijn  handgeschilderd en hebben dierenkoppen. Een van de muzikanten bouwt die instrumenten en verkoopt ze inmiddels wereldwijd. Het is bijzondere muziek, het geluid is aardser dan viool en cello, beetje slepender. Komt misschien van de darmen besnaring.

Als met al is het een heerlijk middagje na Hoofddorp nu te te Diemen. We zijn echte meesters in uitstapjes, stellen we vast. Dit uitstapje eindigt bij de Diemer Chinees Long.



The making of basviool Ezel:

Geen opmerkingen: