vrijdag 31 januari 2014

Gij zult u geen gesneden beeld

In Naarden Vesting is een winkeltje, het heet De Oude Markt, in tweedehands rommel, waar ik erg dol op ben. Het heeft krankzinnig veel beelden: boeddhistische en katholieke. Ik vind ze geweldig en wil ze allemaal wel. 

Ooit toen ze zestien was, een half leven alweer geleden, logeerde Nichtje bij mij en kuierden we door het Vondelpark. Daar waren allemaal hippies met koopwaar. Nichtje was opgevoed in de strafgereformeerde traditie en siste woedend tegen mij: Het is allemaal afgoderij! 

Beelden waren bij ons thuis een hele grote zonde. Vanwege dat God tegen ik meen Mozes gezegd zou hebben: 'Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. Gij zult u geen gesneden beeld, noch enige gelijkenis maken, van hetgeen boven in den hemel is, noch van hetgeen onder op de aarde is, noch van hetgeen in de wateren onder de aarde is.' Ofzo. 

Dat ik dat nog weet! Ik word heel blij van de beelden.  Uit welke gezindte dan ook. Ze staan voor allemaal verschillende maar altijd positieve troostrijke waarden.

Geen opmerkingen: