zaterdag 21 maart 2015

Matthäus Passion 2015

Elk jaar oefent de Nederlandse Bachvereniging een week in de Geertekerk op de Matthäus-Passion en sluit dat af met de Generale Repetitie, alvorens ze het hele land gaan doorreizen op tournee, te besluiten met een week Naarden. Om even in andere dan de nieuwe woning-sferen te komen gaan we daar naar toe. Het is heel bijzonder, de kerk is gevuld met het orkest en het koor en er zijn maar drie rijen publiek. De musici zijn gekleed in hun kloffie en je zit er bovenop.

Zus3, die even langs komt om het nieuwe huis te bewonderen, zegt: O! De Matthäus! Mag ik mee? Dat mag.

Drie uur duurt deze Generale en hij vliegt voorbij. Zó mooi! Deze Matthäus-Passion wordt geleid door Stephan MacLeod, die zelf trouwens ook zingt. Hij heeft een bijzondere opvatting over de de uitvoering. 'Er staat geen dirigent in het midden, dus we moeten zorgen dat we elkaar kunnen zien. Zowel orkest als zangers zullen staan, dat vergroot het contact. Alle zangers staan vooraan, voor het orkest. De tekst, waar het om draait, komt dan het eerst en dan beleef je de muziek veel intenser,' aldus Stephan MacLeod.

Het mooist is de alt, een dikkige jongen, type teddybeer, die met zijn Erbarme Dich helemaal door merg en been gaat. En de bas die Jezus zingt is een vlotte jongeman op sneakers die als hij een tijdje niet hoeft te zingen kopjes koffie nuttigt uit zijn eigen thermosfles.





Geen opmerkingen: