zondag 29 maart 2015

Open Handen

We zullen om half elf naar de Jacobuskerk, het katholieke kerkje vlakbij het nieuwe huis. Maar als ik wakker word is het niet half negen zoals de welker aangeeft, maar al half tien, zegt de iPhone. O ja, de zomertijd! Dat wordt teveel pressen, dus we blijven maar lekker liggen. 

Als ik in Amsterdam was geweest was ik denk ik naar De Duif gegaan, waar Diane vandaag voorgaat. Ze schrijft zaterdag op Facebook waar ze zondag de overweging vandaag over gaat doen: het thema is Handen Die Doen Wat Handen Niet Kunnen. Ofzo. Wat een wonderlijke zin. Wie verzint er nou zoiets en wat kun je daarmee? Ik zou er helemaal van dichtklappen. Moet steeds aan Dominee Gremdaat denken: 'Handen die Doen wat Handen niet Kunnen... Ként u die uitdrukking?'    

Ik vraag haar wie dat thema bedacht heeft. Het is in de reeks 'Open Handen', antwoordt ze. Het blijft een beetje zweverig. Misschien moet je als voorganger bij zo'n thema gewoon maar met je schriftje aan de keukentafel gaan zitten associeren en kijken wat er komt? 

Vanmorgen lees ik op Facebook een nieuw reactie op haar bericht. Iemand die het thema een makkie vindt. 'De associatie lijkt me vrij voor de hand te liggen. Palmpasen: gezegend hij die komt in de naam van de heer, wordt er geroepen bij palmpasen. Hoe zegen je? Niet alleen met palm takken, maar ook met je handen. Door handoplegging, met een affinity gebaar (handen gericht vanuit jouw hart op het hart van de ander). Met de zegen geef je goddelijke kracht door. Dan doen handen wat handen niet kunnen.' Ik denk dat ze die gedachte meeneemt. 

Ik Kom Hier Enkel Heer, Voor de Muziek... ('Mijn gebed' van D.C. Lewis)


Geen opmerkingen: