donderdag 12 mei 2016

Zonnehuis

Voor mijn verjaardag heeft Will me uitgenodigd voor een voorstelling in het Zonnehuis, een theaterzaal aan het Zonneplein in tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord. Het gaat over Marlene Dietrich en Edith Piaf. De actrices komen uit de musical-wereld. Het roept veel op. Tot twintig jaar geleden woonde ik daar in de wijk het Twiske tegen Oostzaan aan. Tuindorp Oostzaan met piepkleine arbeiderswoninkjes uit de jaren twintig en dertig was een beetje een verloederde achterbuurt. Maar je had ook mooie stukjes. De periode in Noord was een van de betere in mijn leven. Ik ben er nooit meer geweest. 

Dit Zonnehuis was ooit voor de verheffing van de arbeiders. Toen ik er woonde was het een soort buurthuis. In 2004 is het gekocht door Stadsherstel en in oude glorie hersteld. Nu wordt het verhuurd, blijkbaar ook aan theatergezelschappen.

Het is erg leuk daar. Ik ben te moe voor een beschrijving van de voorstelling. De iconen Dietrich en Piaf. De ene heel mooi en gestileerd, de andere niet mooi maar puur kunstenaar die mensen in hun hart raakte. 

Geen opmerkingen: