zondag 24 juli 2016

Kolam-tekenen

Van de bibliotheek heb ik een boek mee: Werkboek mandalatekenen - intuïtief schilderen. Zo op een lege dag wil ik me daar voor open durven stellen. Ik vind het namelijk vaak maar wat vaag geklieder, nat op nat, ecoline blazen... Maar er staan veel verschillende technieken in dit boek, ook andere dan nat-op-nat. Ik begin maar eens met kolam-tekenen, rituele diagrammen, een Zuid-Indiase werkwijze, die een beetje aan Esscher doet denken. Die zou het hogere en het lagere in de tekenaar verbinden. 

Het is een kwestie van niet in de war raken en volhouden. Je zet 5x5=25 stippen op het papier en die ga je - werkend vanuit de middelste stip - zwierig aan elkaar verbinden. En als het klaar is ga je ze kijken of sommige vormen je doen denken aan iets in de werkelijkheid en dat voeg je er iets aan toe. En dan inkleuren. 

Ik maak er drie en vind het eigenlijk hartstikke leuk. Of in mij nu het hogere met het lagere verbonden is, geen idee, maar het is verrassend. En ik voel mij best een beetje verlicht.

Geen opmerkingen: