vrijdag 1 juli 2016

Séraphine

Séraphine - the movie
Op NL-Ziet zie ik de film Séraphine, een Frans-Belgische film uit 2008, geregisseerd door Martin Provost. De film vertelt het verhaal van de Franse schilderes Séraphine de Senlis, vanaf haar ontmoeting met de kunstverzamelaar Wilhelm Uhde in 1912 tot haar opname in de psychiatrische inrichting in 1932.

Uhde is een Duits kunstverzamelaar die een appartement huurt in Senlis om er te schrijven. Hij neemt de 48-jarige Séraphine Louis in dienst voor zijn huishouding. Bij lokale notabelen ontdekt hij een op hout geschilderd werk, dat tot zijn verrassing van de hand is van zijn huishoudster. Hij overtuigt haar van haar talent en promoot haar werken. Door de oorlog in 1914 moet hij terug naar Duitsland vluchten. In 1927 ontmoet hij haar opnieuw en merkt hij dat haar werk verbeterd is en koopt meer van haar. Zij bloeit enorm op en begint te geloven in een groots en meeslepend leven. Geeft veel te veel geld uit.

Séraphine de Senlis in het echt
Door de Grote Depressie slaagt hij er niet meer in haar werk te verkopen. Séraphine krijgt daardoor een mentale terugval en belandt uiteindelijk in een psychiatrische instelling, waar Uhde wordt geadviseerd haar niet meer te bezoeken. Zij overlijdt daar in 1942.'

Het is nog maar een eeuw geleden. Er waren net auto's. En fietsen. Er was nauwelijks leven voor alleenstaande vrouwen, huishouden was eigenlijk een van de weinige beroepen, maar Séraphine doet dat als zzp-er avant la lettre: geen blij bestaan.

Voor wie wat beeld wil bij de naam Séraphine
Uitzending Gemist

Geen opmerkingen: