zaterdag 9 juli 2016

Onheilig

Gelezen: het veelgeprezen debuut Onheilig van Roos van Rijswijk. Ik kocht het anderhalve maand geleden bij boekhandel Over het Water in Amsterdam-Noord, samen met De verwarde cavia van Paulien Cornelisse, die ik het eerst las. 

Het gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Hoofdpersoon is een vrouw van 57 Angelique die terminaal ziek is en haar zoon Miguel van 34 met wie ze geen contact meer heeft en die ergens in Duitsland woont. Zij leeft heel alleen, er komt alleen af en toe een zus en een man die haar van pullen en dergelijke voorziet. En ze is bij een therapeute die haar aanspoort haar leven op schrift te stellen. We lezen afwisselend over de moeder en over de zoon. Er is geen liefde tussen de twee. Hij is de vrucht van een one night stand met een Mexicaan. Ze heeft nooit van hem gehouden. Hij is klusjesman bij een vakantie-oord en heeft zich over een jonge ontheemde Spaanse jongen ontfermd. 

Zij schrijft hem een brief, waarin ze vertelt dat ze niet lang te leven meer heeft, poste restante want ze heeft zijn adres niet, waardoor ze over en weer naar elkaar op zoek gaan, zij in Duitsland en hij in Amsterdam, maar bij elkaar komen ze niet.

Geen opmerkingen: