dinsdag 31 augustus 2021

Intuïtief schilderen

Een middag met de Bébé’s. Nichtje heeft voor ze van een kartonnen doos een poppenhuis gemaakt. Heel knap. Ik snijd er nog wat extra ramen in/uit en dan gaan we gedrieën het huis schilderen. 

De zusjes hebben twee doosjes waterverf met de mooiste kleuren, die ze echter in de kortste keren tot een grauwgrijsbruine smurrie weten te mengen. Die maak ik dan weer schoon en dan begint het opnieuw. Het potje met kwastenwater gooien ze ook steeds om. Beetje vermoeiend wel. En geen van de drie gaat meer tussen of in de middag naar bed. Maar ondertussen fleurt het kartonnen huis wel enorm op van al dat intuïtieve schilderen. 

Als het schilderen klaar is gaan ze bovenop elkaar en bovenop mij liggen waarbij ik dan moet voorlezen. Natuurlijk doe ik dat graag, wat is er heerlijker dan dit? En dan weer klinkt het: ‘Lucie! Tije heeft wéér in zijn broek gepoept!’ Een afwisselende dienst, zeg maar.

We gaan kleurplaten schilderen, en weer smeren ze de verf door elkaar. ‘Wóedend word ik ervan’, zeg ik rustig, ‘dat alle mooie kleuren weg zijn.’ ‘Jij mag niet woedend worden’, zegt Bébé1. ‘Want jij woont hier niet. Alleen mama mag woedend worden.’ ‘En waar wordt mama dan woedend over?’ vraag ik. 'Ook dat wij alle kleuren door elkaar smeren.’ 

Aan het eind van de middag moeten we allemaal even een tukje doen.

maandag 30 augustus 2021

Appeltaart

Ik ben zo blij! De Bayerische Freundin is weer terug uit München en ze is meteen in voor een Appeltaartconcert in de tuin van Slot Zuylen. Daar ben ik vorig jaar ook een keer geweest. Wie programmeert nou op maandagmiddag een concert, zou je zeggen, maar de tuin zit vol met pensionado’s. Die zijn er genoeg in Utrecht en omgeving. 

De leider van de het strijkersorkestje (viool, altviool, cello, trompet) zegt dat ze precies het zelfde programma spelen als vorig jaar (o.a. ‘Oblivion’ van Astor Piazolla, de ‘Youkali-tango’ van Kurt Weil, de ‘Grappeli-suite’ van Django Reinhardt, ‘Summertime’ van Gershwin) , maar daar herinner ik me eigenlijk niets van. Het is echt genieten. Levenslust ten top. Na afloop krijg je koffie met appeltaart. 

En fietsen we ook nog even naar de Loosdrechtse Plassen.

La Merkel

Al een tijdje denk ik dat het tijd wordt om Angela Merkel nog eens te tekenen, voordat zij bondskanselier-af is. Politici zijn ook een klein thema in wat inmiddels wel mijn oeuvre mag heten. De Britse Theresa May tekende ik ooit (niet lang voor Boris Johnson het overnam) en ik geloof Barack Obama, ‘onze’ Sigrid Kaag (nog vóór haar verkiezingswinst) en ‘onze’ Marianne Thieme. Vandaag is het zo ver dat ik aan Merkel begin. Er zijn in de zestien jaar dat ze aan de top van de politiek in Duitsland staat heel veel portretten van haar gemaakt en op bijna allemaal kijkt ze grimmig. Een tijdje was ze ijdeler en deed ze geverfd haar en make-up. Misschien probeer ik nog een onflatteuzere.

Wel vaker denk ik dat ik meer politici zou kunnen doen. De koppen van mensen als Boris Johnson en Poetin (en Donald Trump) zijn natuurlijk zeer geschikt. Maar het staat me een beetje tégen om uren met die tronies bezig te zijn.  

Die ik terug kan vinden op dit blog:

zondag 29 augustus 2021

Puur Pascale

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik de Vlaamse Pascale Naessens ontdekte met haar verrassende mooie recepten, alleen begreep ik toen nog niet hoe dat werkte met keto of low carb, en kookte ik er aardappeltjes of rijst bij. Dat is dus niet de bedoeling. Haar recepten is zijn overvloedig, met groente, eiwitten en vet, en dus zónder koolhydraten. Heerlijke recepten. Ik maak ze nu en Bobby krijgt er wat aardappeltjes of rijst bij. 

Deze maaltijd met bietjes en ricotta (en Thaise curry door een deel van de ricotta) is verrukkelijk. Komt op het lijstje voor als de vegetarische Nol en Erni weer eens komen eten.

En op dagen dat Bobby kookt eet ik gewoon wat de pot schaft, ook mét koolhydraten. Dan blijft alles en iedereen in evenwicht.

Recept:

Philippus de Monte

In het programma van het Festival Oude Muziek 2021 lees ik dat a.s. woensdag 1 september de prachtige Vlaamse zanggroep Graindelavoix van Björn Schmelzer optreedt met muziek van Philippus de Monte, een 16e eeuwse Mechelse madrigaalcomponist, de meest productieve uit zijn tijd. Zijn naam ken ik eigenlijk alleen maar omdat Marg in Den Bosch in de Philippus de Montestraat woonde. Ik herken die nu omdat ik me realiseer dat ik haar straatnaam nooit kon onthouden.  

Dus ik vraag Margs zus Hilda de zus of ze a.s. woensdag mee wil en kan. We proberen nog steeds twee keer per jaar een ontmoeting ter nagedachtenis te doen. Een keer rond haar sterfdatum en een keer rond haar verjaardag. Augustus was altijd moeilijk jarig zijn, vond Marg, want iedereen was dan op vakantie. Hilda is nu ook op vakantie en zij is 2 september terug. En kan dus niet. Nu is het even de vraag of ik in mijn eentje zal gaan. Het is van 17-18 uur, een lastige tijd in verband met onze eerste koorrepetitie weer.

Bobby vindt in de nalatenschap van zijn vader twee cd’s van Philippus de Monte. Zo is nu onze zondagochtend.

De paarse enveloppe

Eindelijk weer eens een middag/avond met/bij de vrienden aan de Benedendijk onderaan de Maas bij Ooijen. Eerst maken we een fikse wandeling door de uiterwaarden. Die uiterwaarden zijn bij de laatstleden watersnoodramp met de overstromende Maas in Limburg hier in Brabant niet helemaal ondergelopen. Het was niet angstaanjagend en vooral práchtig geweest, het half ondergelopen land voor hun dijk, vertellen ze.

Deze ontmoetingen zijn door Corona al lang geleden. C. en A. hebben hun paradijs inmiddels uitgebreid met twee geitjes en twee (bejaarde) pony’s. Die eten waanzinnig veel gras. In de anderhalve week dat ze ze nu hebben hebben ze al zo’n 30m2 leeg gegraasd.

Voor mij is het uitje ditmaal een uitdaging, omdat er altijd heerlijk en veel gegeten en gedronken wordt, en laat, en uitzinnig, en hoe dat met mijn dieet zal gaan. Alleen maar water voor Lucie. En het gaat heel helemaal goed. We blijven dus ook niet slapen, maar rijden diep in de nacht terug naar huis. Voor  de een dagje zondagsrust thuis.

Het meest gedenkwaardige deel van de avond is als de bevolkingsonderzoeken aan de orde komen. Het begint met het onderzoek borstkanker (C. is vijftig geworden en ziet er nu al tegenop) maar hilarisch wordt het als we beginnen over het onderzoek darmkanker. De paarse enveloppe. Poeponderzoek. Dat is me toch een taboe. Er moet een flintertje poep in een potje en dat moet op de post. De poep mag niet met water in aanraking komen dus je moet met kartonnetjes en keukenpapier in de weer. Tussen partners is het ook een taboe. Iedereen heeft er een heel verhaal bij en wil dat niet vertellen. De rest is heel nieuwsgierig. Veel slappe lach. Ze zijn allemaal radiomakers en zien er een mooie uitzending in voor Omroep Max. Als iemand bij deze avond opnamen had gemaakt was die uitzending al half klaar geweest. (Het dochtertje was toen naar bed.)


zaterdag 28 augustus 2021

De Lambertszkade

Het wandelen weer opgepakt. Vandaag lopen Will en ik weer van Vreeland naar Kortenhoef/Loosdrecht en weerom, over de prachtige Dirck A. Lambertszkade tussen twee plassen door. Het is een bijzonder pad, heel smal, het ligt precies op de grens van Noord Holland en Utrecht, en het heeft een lange geschiedenis.

Door de (noorder?)wind is het water op de noordelijke plas (‘de Wijde Blik’) vandaag heel woest, en op het zuidelijke plas (de ‘Loenderveense plas’) heel stil. Wondere tegenstelling. Er is daar ook een afgesloten plas van Waternet, als waterwingebied voor Amsterdam. Al met al is het er bijzonder vogelrijk, er staat halverwege dan ook een mooie vogelhut.

Doordeweeks is het er meestal erg stil en loop je vrijwel in je eentje te genieten van zo’n stilteparadijs toch midden in de Randstad. Maar deze keer is het vrij druk met fietsende echtparen. En villabewoners van Loosdrecht en Kortenhoef er die hun hond uitlaten. Wandelaars en fietsers bewegen zich allemaal over het smalle grindpaadje tussen gras en brandnetels, dus wandelaars moeten steeds tussen de brandnetels gaan staan om de fietsers te laten passeren. 

Meer plaatjes:

vrijdag 27 augustus 2021

1984

Hani501 stuurt me een foto. Ik denk dat het 1984 was. Volgens mij de Twee Koningskinderenstraat in Bos&Lommer in Amsterdam. Hani501 en ik hadden een tijdje samengewoond, maar dat was ‘m niet. Het was daarna mijn eerste woning voor mij alleen. 50m2 voor f 199 per maand, gehuurd van woningbouwvereniging Amsterdam Zuid. Blijkbaar kon dat nog na slechts een paar jaar wachten. Kom daar nu eens om! Drie kleine kamers en twee balkonnetjes. Ik was zeer zeer zeer verguld met de woning. Heb er zo’n tien jaar gewoond. 

En dan die jurken! 

Onschuldig

Gekeken naar de eerste seizoen van de Britse misdaadserie 'Innocent'. Er is een nieuw seizoen van start gegaan, maar het is mij niet duidelijk of die voortborduurt op het eerste seizoen, dus dat ga ik maar eerst zien.

Dit eerste seizoen (vier afleveringen) gaat over David Collins, die zeven jaar geleden door de rechtbank schuldig is bevonden aan de moord op zijn vrouw Tara. En al die tijd heeft hij in een zwaarbewaakte gevangenis gezeten. Maar op een dag wordt het vonnis herroepen vanwege een vormfout of, zoals Davids advocaat het zegt, ‘een afschuwelijke gerechtelijke dwaling’. Nu kan David de draad van zijn leven weer oppakken en proberen de banden met familie en vrienden te herstellen. Maar wat hij vooral hoopt, is dat hij zijn kinderen terugkrijgt, die hebben al die jaren bij de zus van zijn overleden vrouw gewoond en zij háát hem.

Intussen wordt de moordzaak opnieuw onderzocht door de politie, onder leiding van inspecteur Cathy Hudson. Naarmate het onderzoek vordert, komen er duistere verhalen aan het licht over misbruik, geheime liefdes en geldproblemen. Door de onthulling van deze geheimen worden diverse relaties zwaar op de proef gesteld. Maar één vraag is nog steeds niet beantwoord: is David Collins echt onschuldig? Mooie personages, mooie landschappen, uiteraard ingewikkelde verhoudingen. 

En: het tweede seizoen heeft hele andere personages en staat hier dus los van.

donderdag 26 augustus 2021

Tevreden

De consulente is héél tevreden over mij. In de vier weken dat ik nu bij haar kom ben ik 3 kilo afgevallen - en zelf weet ik dat ik daarvoor al een paar weken 2-5 vasten had gedaan en anderhalve kilo was kwijtgeraakt. Ze ziet het aan mijn gezicht, ik zie het aan mijn handen en voeten. Op alle vragen die ze gesteld had heb ik - soms aardig onwillig - een antwoord gegeven. Dat is goed, daarvoor huur ik haar in. Gedragsverandering valt niet mee. Over mensen die noten, zaden en pitten eten en havermelk drinken zat ik vol vooroordelen en nu doe ik het zelf. Nu komt daar straks misschien ook nog de tofu en/of de tempé bij, want ik vind dat ik nu teveel dierlijke eiwitten eet. Driemaal daags. Maar tegen tofu en tempé heb ik ook grote weerstand. 

We worden al iets vertrouwelijker. Ze heeft sinds een half jaar een nieuwe vriend, vertelt ze aan het eind  van  het consult. Die houdt erg van een wijntje en niet van groenten. Ga je hem opvoeden, vraag ik. Dat is inderdaad wel een dingetje voor de voedings- en gewichtsconsulente. Dat moet ze niet doen. Ze is hiernaast ook nog beweegconsulente met boot camps in haar programma, maar dat gaat mij echt te ver.

Dames van negentig

Ik heb maar twee dames vandaag in de taxi, maar wel hele leuke. Heen en terug, vier ritjes dus. De ene is een Indische dame van negentig, zij gaat naar de Vodafone-winkel omdat het haar niet lukt haar smartphone op te nemen. ‘Végen, oma!’ zegt haar kleindochter steeds, maar het lukt niet.

Als ik haar weer ophaal is ze zeer tevreden. De Vodaphone-medewerker was heel vriendelijk en behulpzaam geweest, hij had het haar een paar keer laten oefenen tot het goed ging. Hij had gezegd dat hij nog nooit een negentigjarige met een smartphone had gezien. Ze vertelt er graag over. Haar schoonzoon was iemand die steeds het nieuwste model Samsung wilde en haar dan zijn afdankertje gaf. Na een paar keer wilde zij óók het nieuwste model en heeft ze die ook gekocht. Volgens mij gebruikt ze hem vooral voor Whatsappen en beeldbellen. ‘Dat heeft me door de Coronatijd geholpen’.

De andere negentigjarige wil naar de Jaarbeurs om een stempel in haar gele vaccinatieboekje te krijgen. ‘Waarom?’ vraag ik. ‘Gaat u op reis?’ Nee, ze was dit jaar in een hotel in Scheveningen geweest. Helemaal goed. Maar haar zoon was met zijn gezin naar Italië geweest en die hadden alleen maar gedoe met de QR-code op de telefoon. Als ze het inentingsboekje lieten zien was het goed. Dus dat wilde zij ook. Bij de Jaarbeurs is het heel rustig. De mevrouw wordt van het begin tot het eind begeleid door vriendelijke jongeren. En ik ben er om haar door de stad te vervoeren. Ze complimenteert me omstandig dat ik de weg gevonden heb.. 

woensdag 25 augustus 2021

Donker bos

Vanwege een volle werkagenda en plannen in Frankrijk kan K. alleen dinsdagavond afspreken. We besluiten te gaan fietsen. Startpunt: Fort Ruigenhoek in Park De Gagel en dan naar het noorden. 

Tussendoor doen we een feestelijk kopje thee op het terras van Vliegveld Hilversum en dan oostwaarts. 

En zo geraken we in de bossen oostelijk van Hollandsche Rading en Maartensdijk terwijl het snel schemerig en dan donker wordt. Het voelt alsof we heel ver weg zijn. Een beetje als vroeger. We zijn allebei opgegroeid in een bosrijke ongeving: zij komt uit Zeist, ik uit Emmen. De vele onderwerpen die we te behandelen hadden lossen op in de nacht weg: nu is er dit avontuur. 

Het wordt herfst, voel en ruik je in het bos. 

maandag 23 augustus 2021

Pompoenstamppot

Al twee dagen doe ik zo koolhydraatarm als ik maar kan, maar vanavond  toch weer iets met wat aardappelen. Een heerlijke  pompoen- en wortelstamppot met lichtpittige kip. Receptkaartje bij AH. De groenten gaar je in de oven, met ras-el-hanout-kruiden van Jonnie Boer. Volgens mij kan dat net zo goed in een wokpan. Die kruiden moet je niet te vaak gebruiken, maar zo eens per maand zijn ze verrassend en feestelijk. Er zit in: piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, staartpeper, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. Het eten lïjkt daardoor in de verste verte niet op hutspot, wat je als je de ingredienten bekijkt toch haast zou zeggen.

Donderdag heb ik weer een afspraak met de consulente. Ik kan niet zeggen dat ik in de vakantie veel afgevallen ben. Maar als je het positief wilt bezien: ik ben ook niet aangekomen. 

Bij de bibliotheek haal ik maar eens een kookboek in de geloofsrichting van het Keto-dieet, want ik heb zo'n idee dat dat de richting is waar mijn consulente op aanstuurt. Dan heb ik wat meer inspiratie voor leuke ontbijtjes en lunchjes.

Geen zoet, geen koolhydraat, geen wijn. Oneindig veel groente en proteïnen en vet. Ei, zalm, bacon. Sla spinazie, avocado, kiemen. Veel water. Beperkt fruit. Het is een kwestie van Umdenken en wennen, zeggen ze.

Het recept:
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1191960/ovengeroosterde-pompoenstamppot-met-lichtpittige-kip

zondag 22 augustus 2021

Fotoboek

420 foto's heb ik bewaard van de Zweden-vakantie - en minstens 420 weggegooid, hoor. Die ga ik allemaal uploaden in het CMS van de FotoFabriek teneinde een ter-herinnerings-boek te kunnen maken. Door de foto's bladerend koos ik dit beeld als cover. Maar - zie ik nu - het is een staande foto terwijl  ik altijd liggende fotoboeken maak. Of zal ik dan maar een staand fotoboek maken dit jaar?

'Lagen die stenen zo, of heb jij ze zo gelegd', vroeg M. die ik toen ik daar was de foto had gestuurd. In haar tuintje legt zij stenen die zij vindt in patronen neer. Ja, deze lagen zo.

Verder gaat zo'n day-after-dag zoals die gaat: ik ben al aan de derde was bezig. En dan volgen er morgen vrees ik nog wel twee of drie. Alles weer proper. Ik begin met het onkruid wieden in de 'voortuin'. Daar heb ik ondanks mij hang naar nonchalance blijkbaar toch wel een beetje normen voor. Zoals het nu is met al dat hoge gras uit het grind, dat kan niet. Morgen moet de laurierhaag bijgesnoeid want de buren vinden het niet leuk meer.

Wat is het behaaglijk in een huis. En wat was het lekker in en om de tent. 

Eerst maar eens het wieden en koken van de woekerende rabarber. En lekkere ovenrecepten  uitzoeken die op het vakantiekooktoestel niet konden.

zaterdag 21 augustus 2021

Weg restaurant

Fahn fahn fahn auf der Autobahn… Als je acht uur moet rijden zijn goede rustplekken onderweg van groot belang. Eigenlijk kennen we álle wegrestaurants tussen Utrecht en MeckPom. Op de heenweg is de eerste die we aandoen meestal Dammer Berge voorbij Osnabrück, de tweede eentje bij Hamburg Stillhorn, of verderop de Raststätte Gudow. De terugweg heeft een andere dynamiek: dan is de eerste stop voorbij Hamburg richting Bremen: Hollenstedt of Ostetal. En vervolgens jakkeren we meestal door naar voorheen AC restaurant en nu La Place langs de A1 in Nederland. 

De Raststättes zijn deze terugreis echt een issue, omdat er weinig kwaliteitsvoedsel te krijgen is in de Duitse wegrestaurants. Er was altijd een uitgebreide saladebar maar vanwege Corona zijn die dicht. Ik red het dieettechnisch met chicken wings en geroosterde groenten (zonder patat!) en Bobby met vegetarische paella. Het is er druk en geen pretje, dus we verheugen ons enorm op straks die La Place met écht vers eten. 

Maar waar wás die vestiging ook alweer? We welles-nietes-en wat af. Bobby is er van overtuigd dat hij net over de grens is nog voor Hengelo en dat we hem gemist hebben. Ik ben er van overtuigd dat-ie komt na de afslag Deventer. We hebben hem gemist, zegt Bobby. Nee hij komt nog, zeg ik. Hoe kún je die lelijke (voorheen) AC nou missen. 

Uiteindelijk blijkt het de La Place (voorheen AC) bij Struik te zijn, bij Holten. Maar het bedrijf dicht, gestopt, sinds een jaar, door Corona. Weg restaurant. Er komt nog een La Place te Stroe, die niet is gesloten, maar dan hoeven we niet meer.

We rijden enigszins teleurgesteld weer verder, maar verheugen ons al gauw op een zelfgebakken glutenvrije thuispizza.

Herman Finkers is bij de digibieb verkrijgbaar als luisterboek. Ga ik daar de vakantie maar mee afsluiten.


vrijdag 20 augustus 2021

Te MeckPom

We maken een tussenlanding bij Zus4 in MeckPom waar een achternichtje van ons onlangs gelogeerd heeft en een tekening heeft gemaakt van het Gutshaus. In de voetsporen van haar oudtante. Erg leuk. 

Heerlijke dag en nacht hier. Een autoritje naar Güstrow-Noord naar de Agro Shop voor een kloofbijl. Naar de Famila voor een koffer. Een fietstocht naar Krakow an See voor de boodschappen. De verhalen van het plattelandsleven. Zelf heb ik even weinig verhaal.

Mijn tekening van het huis uit 2018:

donderdag 19 augustus 2021

Hybride

We zitten op een ferry met een hele hoge enorm snel ronddraaiende  pijp, 30 meter hoog. Die blijkt onderdeel te zijn van een innovatief hybride energiesysteem, waarbij ook windenergie gebruikt wordt voor de vaart. Ik snap er niet veel van, maar wel interessant.

Gedser

Op de veerboot van Gedser (DK) naar Rostock (DE). Deze overtocht duurt een uur en drie kwartier. Het weer is gelukkig halverwege de nacht wat opgeklaard. Er staat nog wel een fikse wind, maar goddank geen storm meer. Het regenen is ook voorbij, evenals de allerscherpste kou. Het opvouwen van de tent is nog een heel ding, pal in de wind als wij daar staan. Prachtig plekje aan het meer. Als de zon schijnt. 

Onderweg halverwege Denemarken bij een vreselijk shabby wegrestaurant komen we in gesprek met een vreselijk shabby oud mannetje en een shabby oud hondje genaamd Muddy. Hij blijkt vroeger astronomisch historicus geweest te zijn. Hij had zijn leven gewijd aan de 17e eeuwse natuurkundige Christiaan Huyghens en een Deense collega Rømer met wie Huyghens in Parijs had gestudeerd. Hun correspondentie was zijn onderwerp.

Voor deze veerboot hebben we niet geboekt of gereserveerd, dan doen we voor zo’n dagboot nooit, want je weet nooit hoe zo’n reisdag verloopt, en het is gelukkig niet nodig. 

woensdag 18 augustus 2021

Djurpark

Gaan we weg, zullen we blijven? Het is een beetje de vraag met dit weer. Het waait heel hard en het is koud en nat en naar. Bobby wil heel graag nog blijven, en (u raadt het al:) voor mij hoeft het eigenlijk niet zo meer. Maar nou ja een nachtje dan nog, en laten we naar de dierentuin gaan. Bij Höör is de grootste dierentuin van Scandinavië, lees ik ergens: Skånes Djurpark. Met louter inheemse Scandinavische dieren. 

We zijn wel meer in dit soort dierenparken geweest met de natuurlijke habitat van de dieren hoog in het vaandel. Ik herinner me een ‘wolvenpark’ bij Saarburg, waar we uiteindelijk slechts één witte wolf hebben gezien. Verder alleen omhekte velden waar geen dier te zien was.

We arriveren er om half één, en de eerste mededeling is dat ze wegens laagseizoen al om drie uur sluiten. Het is een héél groot park en je sjouwt van attractie naar attractie, maar er is (haast) geen beest te zien. En maar turen. Vooral de gezinnen met kleine kindjes hebben met teleurstelling te dealen, maar wijzelf ook. 

Wie we wel gezien hebben, zeer uit de verte: een vos, een zeehond, een lynx-achtinge, een eland, een paar bizons, een kudde damherten, rode herten, en rendieren, een steenbok, wat lokale geiten. Als ik het zo opnoem lijkt het nog heel wat maar we hebben toch voornamelijk tevergeefs getuurd. Er bestaat een boekje van Herman Finkers getiteld: ‘De cursus Omgaan met Teleurstellingen gaat vanavond weer niet door’. Dat heb ik nu geloof ik even nodig.

Soms verlang je even (heel even maar) terug naar de dierentuinen van de jaren zestig dat dieren in een kaal hok zaten. Schandalig, maar wel goed te zien. 



En elders in de wereld

Natuurlijk volgen we ook hier op de camping bij Höör het nieuws over Afghanistan op de voet. De beelden van wanhopige Afghanen die proberen weg te komen. Verhalen van huwbare meisjes die zich moeten melden om een Talibanstrijder te huwen. Het idee dat je een vreemde stinkende griezel in je bed en aan je lijf krijgt. Waar je dan kinderen van krijgt. En verder verstopt onder een gordijn door het leven moet gaan.

De Nederlandse regering die de situatie in Afghanistan onderschat had. 

Aan die dingen lig ik te denken in de tent, klaarwakker, ditmaal door de harde wind door het bladerdak boven de tent, ik wist niet dat dat zo luid kon klinken. En denk aan vluchtelingen die jaren in tentenkampen wonen. Wat betekent nu helemaal een slapeloze nacht van mij - dit keer door de wind - in het licht van het leven van deze mensen.

dinsdag 17 augustus 2021

De Waard

Op het tentenveldje van de camping waar wij verblijven staan vandaag vooral Nederlanders: fietskampeerders met piepkleine tentjes, en mensen met een voorkeur voor ouderwetse bungalowtenten of De Waard-tenten. Ook staat er een stel met een retro ‘vouwwagen’. 

Een Brabants echtpaar dat we in de eet-/afwas-keuken treffen blijkt hier voor een Brabantse bruiloft van twee jonge Zweden-adepten die hun bruiloft vieren in het Bosjökloster, waar we gisteren waren. Het zijn hun neef en zijn jonge vrouw, die hun hele Brabantse  omgeving hebben laten  afreizen naar Höör. Vorig jaar had de bruiloft al zullen plaatsgrijpen, maar is-ie vanwege Corona uitgesteld. 

Nu is het Zweedse personeel toch een beetje bang voor al die Hollanders vanwege het Corona-gevaar. De rode vlek op de kaart. We hebben al tweeeneenhalve week niet over Corona nagedacht.

Te Lund

Het regent te Höör dat het giet, dus we besluiten naar Lund te gaan, een oude universiteitsstad op een half uur rijden van Höör die wel met Oxford wordt vergeleken. Maar daar regent het natuurlijk ook. Je moet het je maar voorstellen hoe leuk het hier is als de zon schijnt. We beginnen in de Dom en zwermen dan uit. Terwijl Bobby nog even inspiratie opdoet in de Academische Boekhandel zit ik op te drogen in het Old Town Café, dat door twee Taiwanezen wordt gerund. 

maandag 16 augustus 2021

De kop is eraf

Gelezen: De kop is eraf van de Deense schrijver Erling Jepsen. Alweer een echtscheidingsverhaal, al speelt nu de veertienjarige Emily de hoofdrol en haar achtjarige broertje Jacob. Hun vader heeft een jonge vriendin en hun ouders gaan uit elkaar. Het lukt ze vanwege de bankencrisis niet om hun huis in Kopenhagen een beetje goed te verkopen en dan verhuist moeders naar een huis op het platteland. Daar struint een jongen rond, Anders, 22 jaar, die daar vroeger gewoond heeft en. U nog de tuin doet. Hij palmt iedereen in: moeder dochter, broertje. Het verhaal wordt steeds bizarrer. Gothic denk ik. Tot ondergrondse opsluiting en moord aan toe. Het is een heel raar boek, maar wel amusant. Uitgegeven bij Cossee, dan moet het wel Literatuur zijn.

Bosjökloster

We gaan naar het Bosjökloster dat op een eiland ligt in het Ringsjön-meer waar wij aan kamperen. Er loopt nu een weg door dat meer via dat eiland, de weg naar Malmö, dus het is een eitje om er te komen. Het is heel oud en sinds de reformatie geen klooster meer is maar een privélandgoed dat enorm mooi wordt uitgebaat door de huidige eigenaren.

Er is een kerk, dat klooster, een fantastische tuin en park, een grote tentoonstellingsruimte, een restaurant, een winkeltjes. Entree €10 pp en dat bedrag alleszins waard. Je kunt er úren zijn.

Fascinerend is het beeld en de tentoonstelling van kunstenares Susanna Arwin van de tasjemeppende ‘tante’. In eerste instantie is het leuk. Humor. In 1985 verscheen er een foto in de krant van een middelbare dame die met haar tasje naar neonazi’s sloeg. De foto ging viral, zoals dat nu heet, en werd heel beroemd. Maar er zit ook een keerzijde aan. Zo leuk is het niet. De vrouw die met het tasje mepte haar ouders waren in de oorlog omgekomen in een concentratiekamp. Ze was wóedend op die neonazi’s. Ze was ook heel ongelukkig dat media en kunstenaars zo met haar beeltenis aan de haal gingen. Hoe het precies zat weet ik niet, want ik lees geen Zweeds, maar de vrouw heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. De kunstenares heeft contact gehad met de zoon die er óók heel ongelukkig mee was. Mag je dat als kunstenaar doen, zo’n oeuvre bouwen rond een beeld van een vrouw? is dan de vraag.

Onweer

O man, wat een onweer! Het komt opzetten vanuit het meer waar we aan staan en het is overweldigend. Ik lig al lang in bed, Bobby ook net, dus we zien de bliksemschichten niet echt. Alleen zoals het tentdoek het doorlaat. Het is een oeronweer, zoals ik van vroeger als kind herinner, en ik nu eigenlijk nooit meer meemaak. Het regent ook heel erg, maar nergens lekkage gelukkig. Of een nieuwe scheur. Niets van dat alles. Erna is het ineens behoorlijk koud.

We moeten er misschien maar aan wennen om in de eetkeuken te gaan eten. Zweedse campings zijn vast niet voor niets toegerust met keukens waar je goed kunt vertoeven bij kou en narigheid.

zondag 15 augustus 2021

Jägersbo

We hebben het erop gewaagd ondanks de harde wind en hebben de tent toch opgebroken. Het wordt steeds moeilijker om de bolide dicht te krijgen. Het is echt geen model voor een kampeervakantie. Hij was al bomvol toen we van huis vertrokken, maar een inmiddels grote tas vol dagelijkse boodschappen én een paar nieuwe schoenen, maakt dat nou zoveel uit? 

De camping heet Jägersbo Camping, en ligt aan het Ringsjö-meer bij de plaats Höör. http://www.jagersbocamping.se/ Er is een mooi tentenveldje apart van het witgoed. We staan weer direct aan het water. De drie andere tenten zijn piepkleine fietserstentjes, wij staat daar als een enorme kolos tussen.

De verhuisdagen zijn altijd uitputtend. Morgen gaan we denk ik maar weer eens op onderzoek uit.

Storm

Het waait heel hard. Westenwind recht uit zee in en om de tent. Alles butst en bonkt en klappert dat het een oordeel is. Gelukkig grotendeels zonder regen. Het luchtbed is ook nog bijna leeggelopen. Houdt de tent dit? Bobby gaat rustig slapen, op het deinende halflege luchtbed, vol vertrouwen. 

In een slaapkamertje aan het eind van ons tentenveldje slapen Zus1 en Zwager1 die gisteravond op bezoek kwamen en op de terugreis zijn. We hebben samen pizza gegeten in Frillesås, erg gezellig. En door de storm weer terug naar huis. Zij hebben hier een kaal kamertje kunnen huren met alleen en stapelbed, maar daar hebben zij vast een rustiger nacht dan wij in de tent.

zaterdag 14 augustus 2021

Vuurtoren

Op de kaart zoek ik nog een landtong uit met een vuurtoren, en zie dat daar op die landtong ook een kerncentrale is en een grote fabriek die wat aan de hoogovens doet denken. Daar moeten we dan maar even omheen kijken. Prachtige kleuren daar bij dit scherpe weer. Bezoekers maken hele kunstwerken van hun ‘stenen mannen’

Brug


Elke keer als we een eindje gaan rijden komen we langs een hele mooie stalen brug. Over de rivier de Viskan in de buurt van Åskloster. Ik denk dat het een spoorbrug is zoals vroeger de Demka (bij ons op Zuilen) ze ook bouwde, maar dat blijkt niet zo te zijn, er gaat een soort fietspad over. 

Grappig tijdverdrijf om plaatjes te vinden: ik zoek op het Zweedse woord voor spoorbrug, järnvägsbro, en op Åskloster. Dat is een dorp van niks met wat huizen, een grill en een golfbaan. Ik vind er zes, maar vrees dat het plaatje om hem goed te tekenen er niet bij zit. Dan moet ik hem toch zelf fotograferen.

De tent


Ineens noodweer. Eigenlijk voor het eerst deze vakantie. En koud. Eerst is het nog leuk met ferme windvlagen, witte koppen op de golven en tientallen stoere kite surfers in de baai. De meeste kampeerders vertrekken. Er staan nog slechts drie tenten. Wij staan vlak bij het strand en nu hebben we de westenwind pal op de ingang van de tent. En dan gaat het ook nog fel regenen. 

Hier hadden we ooit de tent op uitgekozen. Dat je bij regen en wind in de tent kunt zitten en staan en van alle kanten daglicht door de ramen en deuren. Het vloerkleed is van dit jaar. Dat bevalt erg goed. De pleisters en tape houden alles.

vrijdag 13 augustus 2021

Naar de garage


We gaan naar het Houtmuseun, en als we terug bij de bolide zijn start die niet meer. En de Power Station geeft óók geen sjoege. Gelukkig is er bij het museum een bereidwillige man en krijgen we met zijn hulp de auto weer aan de praat. Maar ja, hoe kon dit gebeuren? Hebben we de lampen laten branden? Een deur niet goed gesloten? Maar dan gaat er toch iets piepen of zoemen? 

Eenmaal bij de weg durven we niet zo goed meer te stoppen en we rijden dus maar naar een garage in Åsa, vrijdag vijf voor vijf. Gelukkig wil de garageman nog wel even kijken. De accu is weer helemaal opgeladen, ziet hij, dus met de dynamo is niets mis, en verder ziet alles er goed uit, dus we moeten er maar op vertrouwen. 

Ondanks het ongemak vind ik dit leuke avonturen. 

De familie met de daktent op de auto die pal naast onze tent was gaan staan is op ons verzoek ergens anders gaan staan. Gelukkig maar. Dan was dat ook een leuk avontuur.

Zweeds huisje


We zitten weer in een gebied met schattige zomerhuisjes - als dat het zijn - maar om ze te tekenen moet je ze wel met goed licht fotograferen. Liefst met zon en slagschaduw. Deze had ik tegen de avondschemer gefotografeerd en die was overdag niet goed zichtbaar op het schermpje van de telefoon. En omdat ik het niet goed zag ging ik ook maar nonchalant tekenen en voor je het weet heb je dan ineens regenpijpen voor de ramen. Die heb ik wel weer  weg gekliederd, maar het is het niet. Ik chagrijnig. 

Nou ja, zegt Bobby sussend, er mag toch ook wel eens een mislukken…

donderdag 12 augustus 2021

Daktent


‘n Droomcamping, dachten wij. Zo’n mooi ruim grasveld aan zee met voor iedereen alle ruimte om de tent. Zijn er begin van de avond twee Duitse SUV’s pal naast onze tent komen staan. Van die auto’s met een tent op het dak. Daktent. Dat is iets nieuws. Maar waarom zo dicht op onze tent? Ik protesteer nog zwakjes maar het heeft geen effect.

De twee auto’s horen bij elkaar. De ene heeft twee jongetjes die de hele tijd ‘mama mama!’  roepen, de andere heeft een grote zwarte labrador die steeds blaft als iemand in de omgeving een stap verzet. Ik moet er ‘s nachts wel een paar keer uit. Dat wordt nog wat. 

Het is alsof wij midden in een luid gezin terecht gekomen zijn waarvan de kinderen steeds gecorrigeerd (moeten) worden, maar ze trekken zich er niets van aan. 

Waarom ze staan zoals ze staan? De daktent bijna ‘in’ onze berkenboom? We kunnen het niet bedenken. Het zijn waarschijnlijk nieuwe onervaren kampeerders, mensen zonder enig gevoel voor de medekampeerders. De moeder van de kinderen zegt wel steeds sorry, ze praat tamelijk gebrekkig Engels, een keer begreep ik dat ze morgenvroeg weer vertrekken, en een keer zei ze dat ‘hij’ morgenvroeg weer vertrok. O!

Daktenten huren voor €140 per week.

Varberg


Zoals gezegd gaan we naar Varberg voor nieuwe wandelschoenen voor Bobby. Eerder deze week waren we Varberg al gepasseerd, en toen onaangenaam verrast van de eindeloze industriegebieden en shopping centers, want er zou ook een pittoresk oud centrum zijn. Daar bij de tourist information vragen we of er in Varberg een wandelschoenenspecialist is, maar nee, daarvoor moeten we dus naar die outlet winkels in dat industrie-gebied.

Dus doen we eerst maar pittoresk Varberg met een vriendelijk plein, een kerk, een boekhandel, een burcht, oude badhuizen in de haven, een wonderzwembad in zee aan de pier. In de boekhandel koop ik een Brits feel good boek, want ik raak een beetje overvoerd van díe de Zweedse psychologische romans vol echtscheidingen die ik meegenomen heb van de bibliotheek. Bij onze eerste reis naar Zweden had ik allemaal Zweedse crimi’s mee, herinner ik me nu.

En na de wandeling door de vriendelijke stad en de lunch op de burcht start de zoektocht naar wandelschoenen. Bij die sport-outlets. Merkwaardig genoeg zijn die schoenen allemaal zwart. En Bobby wil geen zwart. Dus gaan wij van outlet naar outlet. Ik ken dat fenomeen niet zo: outletwinkels voor sportkleding op industrieterreinen. Of ben ik gewoon niet zo op sportkleding? Enfin, na anderhalf uur kiest Bobby uit de eerste winkel waar we waren dan maar zwarte trekking shoes.

Zee


Het lukt even niet mooie huisjes te fotograferen die me inspireren tot een volgende tekening. In de baai achter de onze staan een soort van badhuisjes op de rotsen, maar als ik ‘s avonds mij een weg over de rotsen klauter om die huisjes te fotograferen blijkt de zon van achteren te komen en zie je weinig van die rode pracht. Dan doe ik maar een mandala bij de ondergaande zon.






woensdag 11 augustus 2021

Je weet het niet


Gelezen: Dat weet je niet van de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl. Verhaal over een echtpaar David (advocaat) en Emma (kunstenares, oorspronkelijk Engels) en hun dochter Zoë. David en Emma zijn vijftigers, en nooit gescheiden wat de meeste mensen om hem heen wel gedaan hebben. Emma is zo’n 25 jaar geleden voor David naar Denemarken gekomen en ze wonen inmiddels in een gegoede voorstad, waar Emma een atelier in hun tuin heeft en nog nooit geëxposeerd heeft. Dochter Zoë wordt ook kunstenares, multimedia, en zij krijgt een Pakistaanse vriend Nabeel. Het bezoek van Zoë en haar vriend (medicijnenstudent) zet opeens van alles op scherp. Ze zijn zich heel bewust van het Pakistaanse, Davids joodse achtergrond die hij al lang niet meer wil weten. Emma’s gebrek aan ambitie. Allerlei gevoeligheden worden tijdens het bezoekje aangeraakt, en na afloop ontaardt dat in een knallende ruzie tussen de echtelieden. Kennen ze elkaar wel? Waarom zijn ze nog bij elkaar? Kennen ze zichzelf wel?

Terwijl Zoë haar eerste expositie heeft (haar vriend en zij rollen naakt door verf van de kleuren van de vlag van hun geboorteland) zwerven haar ouders los van elkaar door dd expositie, door de stad en door hun verleden. Oude minnaars worden bezocht, vragen worden opgeworpen. Aan het eind komen ze toch weer vol respect bij elkaar.

Kamperen


Vannacht regende het. Gestaag. De hele nacht door. Er kwam water in de tent, dus ik moest dweilen. ‘s Ochtends was het weer gelukkig weer droog en konden we alle natte dingen weer droog laten waaien. Dat hoort bij de vreugden van het kamperen. Dat je de helft van de tijd bezig bent met dingen te drogen.

Bobby’s wandelschoenen zijn stuk dus we bezoeken een paar Welkoop-achtige winkels, die hier Lantmännen heten. Ze hebber er 1 model lage wandelschoen, maar niet in maat 44. Maat 45 is echt te groot. Nadat we drie filialen van Lantmännen aangedaan hebben geven we het maar op voor vandaag. 

Ik heb ook meer zin in een natuurreservaat dan in Lantmännen en toevallig heeft Zus1 - die ook ergens in Zweden is - een goeie tip: Näsbokrok. Het ligt aan het begin van de Kungsbackafjord. 

dinsdag 10 augustus 2021

Vallersvik

Verhuisdag op vakantie is altijd een uitputtingsslag. Vroeg opstaan, snel ontbijten, inpakken, de auto vol proppen… en vandaag almaar de dreiging van regen. 

Op ons lijstje staan nog drie ‘droomcampings’ aan de kust. Van de foto’s op de websites word je doorgaans weinig wijzer en het verbaast dan ook niet dat ze het alle drie helemaal niet zijn. Niet. Alle drie vol witgoed langs kaarsrechte asfaltlaantjes. Nee, deze doen we maar niet. Echt niet. En voort maar weer. Zucht.

Ter troost gaan we onderweg lunchen in een traditionele Zweedse ‘herberg’ Värobäcka Vardshus. Dan staan er grote schalen warm eten in warmhouders en schep je zelf op. We nemen allebei kabeljauw in veel creme fraiche en gebakken kaas erop. Mmm. En salades. Van beide diëten mag dit. https://www.varobackavardshus.se/ We smikkelen zoveel dat we ‘s avonds nog geen enkele honger hebben.

Dan gaan we maar op de bonnefooi langs de kustweg rijden, waar regelmatig campingbordjes staan. En zo stuiten we na nog enige missers op deze camping: een níet zompig grasveldje naast een kerk die ook een cafétje is. De Vallersvik Camping van de Vallersvik Kyrka. Aan het strand. De camping is dus van de kerk. Er is een ruim tentenveld direct aan zee. Strandje én scherenkust. Zoiets verzin je toch niet. Wel wat veel Duitse gezinnen. Die zijn veel luider dan Zweedse gezinnen.

maandag 9 augustus 2021

Perspectivisch


Vandaag doen we - op mijn verzoek - een dag zonder programma. Bobby wil eigenlijk graag opbreken en verder, en ik wil wel drie weken hier op de eco-camping van Skummelövstrand blijven. De camping wordt steeds leger, in Zweden is de vakantie in juli en dus voorbij. In dit land is het volle leven weer begonnen. 
Het regent. Dat is best lekker. De pleisters en de tape op de tent houden het goed. Het is helemaal niet erg om pleisters op je tent te hebben.

Ik probeer een tekening van de vuurtoren van Hallands Väderö, maar als ik zover ben als ik nu ben zie ik pas dat er perspectivisch niets van klopt. De rode huisjes hadden verder naar achteren en kleiner gemoeten. Grr.

Na het tweede kopje koffie zegt Bobby: Wat héérlijk, een dag zonder programma. Hij gaat op zoek naar een bouwmarkt.

Begeerte


Gelezen: De macht van begeerte door Uwe Timm. Die in Duitsland een belangrijk schrijver was/is maar in Nederland niet zo bekend. Geleend via de e-bibliotheek. Het leest ‘s nachts lekkerder via de iPad. Ook in de tent is er af en toe een slapeloze nacht. De hoofdpersoon Christian Eschenbach leeft op het onbewoonde Duits waddeneiland - of eerder zandplaat Nigehörn - als eilandwachter, vogelwachter. Hij doet verslag van wat er gebeurt aan vogel bewegingen, afval dat aanspoelt. Leeft in een eenvoudige houten barak als een kluizenaar, met een strak dagritme als van monniken. Eens per week komt een boer van het vasteland met paard en wagen hem over het wad proviand brengen.

Hij overpeinst zijn leven. Zijn voorbije huwelijk, zijn Poolse vriendin Selma, en zijn minnares Anna die de vrouw was van zijn beste vriend Ewald. Hij had een succesvol IT-bedrijf maar dat is failliet gegaan en hij is alles kwijt geraakt. Het leven van de Berlijnse welgestelden. En nu dit. 

Het idee van iemand die vijf maanden in zijn eentje op een onbewoond eiland woont vind ik spannend en goed beschreven, wat er allemaal aan vooraf gaat aan zakelijke beslommeringen en liefdesaffaires is waar het allemaal om draait in de wereld, maar ook weer niet, als het allemaal kwijt is. De minnares die inmiddels al jaren in Amerika woont komt ook nog langs, gebracht door de boer met paard en wagen, ze tasten af, maar de oude verterende begeerte is gedoofd.

Ik moet denken aan die twee knoestige mannen, (vijftigers? zestigers?) die dagelijks die boot met dagjesmensen heen en weer varen naar het eiland waar we waren. Ze deden hun werk goed, maar keken hun passagiers nauwelijks aan. Je zou er ook iets levendigs van kunnen maken. De kapitein van de twee zat tussen half twee en half drie bij het cafeetje zijn bammetje te eten, maar ook weer geheel in zichzelf verzonken. Geen idee wat er bij zo’n man aan vooraf is gegaan. Je moet toch wat als zeeman en dan ga je maar zo’n boot varen. Heen en weer, heen en weer.

Het hoeft na zo’n lege periode niet over te zijn met de liefde. Zoals we konden lezen in het vorige boek dat ik las van Linda Olsson, waar een totaal geïsoleerde vrouw van in de vijftig een zonderling wat autistisch jongetje van zes op het strand treft en een band met hem krijgt en later ook met haar buurman, die ook een eenzame loner is.

zondag 8 augustus 2021

Hallands Väderö


Vandaag zoiets moois bezocht: een eiland(je) ten westen van het havenplaatsje Torekov, waar we eerder ook al even waren. Vanuit Torekov Hamn kun je met een boot naar dat Hallands Väderö en dan lopen. De veerdienst gebeurt door een mooie oude houten boot met twee stuks knoestige bemanning. 

We lopen het eiland rond: ruim 10 km. Het westelijke stuk is wel erg veel klauteren zodat ik - net als eergisteren - uitroep: Waar is het rolstoelpad, maar verderop is het weer bos en veld en gaat het prima. 

Je kan er niet overnachten, maar wel de hele dag zijn en wandelen of zwemmen. Er is ook een eenvoudig cafétje. De heenweg om 13u waren wij de enige passagiers, de laatste boot terug (om 17.20u) waren we met tien. 

Herinneringen


Terwijl ons leven te Zweden zich momenteel beperkt tot de kleine dingen van het campingleven (opstaan, douchen, ontbijt maken, de lunchbox maken, afwassen, koffie maken, wat zullen we vandaag eens gaan doen, een rit naar een bestemming, een wandeling, de boodschappen, het koken, het eten, de afwas, de avondwandeling naar de pier, het lezen) staat het leven van Schoonzusje en haar man bol van de grote kwesties. Omdat ze zo’n behoefte hadden aan even niks waren ze toch naar Italië gereden. Nu moesten ze hals over kop terug. Terwijl het leven van haar schoonpapa al een maand aan een draad hangt is gisterochtend schoonmama overleden. Die was al jaren zwaar Alzheimer-patiënt. Pa is - hoe bedlegerig ook - in een verpleeghuis - is nog heel goed bij zijn hoofd en hij heeft de uitvaart al helemaal bedacht. Ook al doen zijn nieren het niet meer, hij is nog altijd een bijzonder dominante man. 

Ach, die chaotische dagen na overlijden voor de uitvaart. Zes kinderen, hun partners, de niet zo fijne verhalen uit het verleden, allemaal samengebald in een week. Ik denk aan onze week na het overlijden van Mutti en brand maar een kaarsje voor ze.

Ook een kaarsje voor Marg. Het was gisteren Margs verjaardag. Tot nu toe elk jaar na haar overlijden (3,5 jaar geleden nu) app ik op haar verjaardag met haar zus en maken we een afspraak om samen te gaan eten. Dat doen we ook rond haar sterfdag. Dit jaar appten we voor het eerst niet. Een nieuwe fase?

zaterdag 7 augustus 2021

De liefde


Het derde boek dan ik lees is Herinnering aan de liefde van Linda Olsson. U denkt misschien: heeft ze dan ook nog tijd om te lezen? en het antwoord is ja. Ik ben vroeg wakker en dan ga ik in bed lezen. Wéér een heftig vrouwenboek. Deze heb ik van de e-bibliotheek geleend. Hoofdpersoon is een vrouwelijke huisarts die op een Nieuw-Zeelands strand woont en helemaal alleen. Ze werkt nog maar weinig en leeft haar leven in haar eentje, een beetje als kunstenaar. Op een dag vindt ze een jongetje op het strand die nogal on-communicatief is en met wie ze een band opbouwt. Zowel haar eigen jeugd als het leven van het jongetje zijn weer tamelijk extreem naar en wreed. Het wordt een beetje karikaturaal, het ene boek na heg andere met liefdeloze moeders, opvoeding door grootouders, verslaving, mishandeling, tot moord aan toe. En ware liefde overwint uiteindelijk alle kwaad. 

Ik heb het geboeid gelezen, dat wel, maar toch ook met enige reserve. En hier wordt het nog eens enig goed al goed. 

Tobbe


De eerste regendag van de vakantie. Geen hoosbuien, maar toch. Het eerste wasje aan de waslijn wordt niet droog zo, zeg maar. We gaan maar eens naar Halmstad, gewoon omdat dat de dichtstbijzijnde beetje grote stad is. Beetje rondslenteren. 

Het is geen bijzonder mooie stad, maar in het park valt alles mee. Mooie beplanting, spelende kinderen, wandelende vrienden. In het moderne kunst-museum heb ik vandaag niet zo’n zin. We drinken maar een kopje thee in het park waar een muziekbandje van vijf jongens en een meisje rommelig aan het opbouwen is voor hun optreden vanavond. Op de grote markt is een vijver met fontein en pompeuze beelden waar mensen welgemoed omheen gaan zitten kijken naar de beelden en naar elkaar. Zo ook ik. Domweg gelukkig in Halmstad. 

Het is er niet mooi dus ik maak nauwelijks foto’s. Alleen die van het beeld van het meisje in de tobbe. In het park. Weet je nog, oudje?

vrijdag 6 augustus 2021

Wit


Work in progress. Dit is de Mariakyrkan in Båstad. Heel mooi. Ik vraag me altijd af of ik niet eerder zal stoppen met het (in)kleuren der tekeningen. De helft wit laten is misschien mysterieuzer. Maar ik ga altijd door. Nu werd het echter te donker op de camping en móest ik wel stoppen. 

De lucht mag nog wel lichtblauw. En misschien een stukje gazon lichtgroen. 

Binnen in de kerk hangt een expositie van moderne iconen van de priester-kunstenaar Mats Hermansson. Spreekt me erg aan, een paar van die ‘iconen’ heb ik ook gedaan, zoals Madonna met kind, en Greta Thunberg.


Film over/met Mats Hermansson:

Båstad


We gaan naar Båstad omdat ik nieuwsgierig ben naar Båstad. In mijn zoektocht naar droomcampings was er best veel in deze buurt. Logisch, vanwege dat 15km lange zandstrand. 

Westelijk van Båstad ligt een heuvelachtige rotsige kust. Dat is nog geen 10 km bij ons vandaan, bij ons is alles even vlak. Båstad is een havenstadje voor de rijken. Met een marinehaven, tientallen terrasjes, dames, en winkels met merkkleding. Er is ook een groot tenniscentrum midden in het dorp met gigantische buitentribune. En ook al weer een mooie leuke zelfstandige boekhandel. En een prachtige oude kerk, beetje Deens. Dat kan kloppen, want ooit was het híer Deens, weet Bobby.

En dan wandelen we ineens een ruig rotsig ‘Hövs Hallar Naturreservat’ even ten westen van Båstad. Het is allemaal beeldschoon. En té rotsig. Is er niet een rolstoelpad? En dan kijken we in het schilderachtige vissersplaatsje Torekov. Dat is zo leuk, dat gaan we geloof ik maar een andere keer doen.