zaterdag 10 juli 2010

Stormy weather

Een Zweedse hittegolf is echt wat anders dan een Nederlandse. De zon schijnt nu eindelijk wel, en uitbundig, daar niet van, maar dat gaat gepaard met flinke wind. Om de intensiteit aan te geven zou ik windkracht 10 willen schrijven, maar dat is dan dichterlijke overdrijving. Windkracht 8 is waarschijnlijker. Het is om elk geval niet fijn om in de zon te zitten lezen of tekenen. Wat ik wel het liefste wil. Maar alles waait weg. En omdat we vandaag tot 14.15 uur uitgeslapen hebben is het ook weer zo wat om weer in de tent gaan liggen. Dus zit ik nu in de bolide, waar geen wind is en wel stroom.

Nieuw boek ('Paradijs' van Liza Marklund was erg goed) is 'Juliet, Naked' van Nick Hornby. Even genoeg Zweedse thrillers gehad, tijd voor wat hedendaagse Engelse literatuur. Hornby (uitgegeven bij Penguin) kan ik van harte aanbevelen. Hij is van mijn eigen geboortejaar, 1957, een goed jaar. Hornby is erg goed in het genadeloos neerzetten van mensen en hun gektes en kinderachtigheden. Maar met mooie milde humor. Dit boek gaat over een kinderloos stel waarvan de man fanatiek fan is van een Amerikaanse pop-artiest die er 20 jaar geleden van de een op de andere dag mee gestopt is. In een toilet van een restaurant kreeg hij een inzicht en stopte. Eerste scène in het boek bezoeken ze dat specifieke herentoilet en moet zijn vriendin hem op de foto zetten. Ik vermoed dat de vriendin, die het allemaal ineens zat is, in de loop van het boek een verhouding krijgt met de popzanger. Maar zo ver zijn we nog niet.

Hoe fotografeert men storm op de camping? De handdoeken, denk je, die wapperen zich een oordeel. Maar als ze het hardst wapperen, hangen ze horizontaal, en zie je er niets van op de foto.

Geen opmerkingen: