zaterdag 15 september 2012

Fotomuseum

Omdat ik in het Statenkwartier in Den Haag moet zijn ga ik een uurtje naar het Fotomuseum aldaar. Er is een feestje in opbouw, 's avonds wordt de Photo Academy Award uitgereikt. Er hangt werk van een groot aantal jonge fotografen, pas afgestudeerd aan een van de academies. Leuk om te zien wat zij zien wat wij willen laten zien.

Ik fotografeer een paar van die foto's die mij treffen. Ik heb helaas geen fotografen genoteerd... De eerste foto is van Lilianne Vloet en gaat over de overgave van een verliefd meisje. Er staat een tekst bij: 'Een verliefd jong meisje. Wat maakt haar tot wat zij nu is? Naïviteit?' Is de fotograaf een leeftijdsgenoot met kennis van zaken op dit gebied?

De tweede foto is van Marleen Hoftijzer, die de St Joost in Breda heeft gevolgd. De foto heet Leidje, 84 jaar. Het is een beeld van een oudere dame in een verzorgingshuis. Daar ga je dan naar toe omdat er voor je gezorgd wordt. Eten zou een gezellig moment van de dag moeten zijn, een moment waar je naar uitkijkt. En dan krijg je dit! Waarschijnlijk is het eten al dagen te voren gemaakt en nu opgewarmd in een magnetron. Ba ba ba. Mooie treffende foto. Dat wel. Op de site van de fotograaf blijkt het een serie te zijn van een anorexiapatiënte.


En dan was er nog een: van Janneke Kroon, die de Willem de Kooning Academie heeft gevolgd. een bewegende foto/filmpje heeft gemaakt van vrouwelijke geslachtdelen. De foto heet Glitter. Op Facebook nodigt ze haar vrienden uit om op haar foto te stemmen: 'Het is een prachtig glitterend kut filmpje dus stem stem stem.' Het lijkt een filmpje over een rog.


Geen opmerkingen: