zondag 9 september 2012

Troostlezen

Boek van de dag: 'De vrouw met de sleutel' van Vonne van der Meer. Ik kocht het afgelopen dinsdag bij 'Plein van Siena' aan de Rijnstraat, een activiteitencentrum van de Dominicanen in de Rivierenbuurt. Omdat het pand een bedrijvenbestemming had hebben ze er een boekwinkeltje in gezet, vertelde de vrijwilligster. Vonne van der Meer verkopen ze waarschijnlijk omdat zij een 'nieuwe katholiek' is.

Het is een bijzonder gegeven. Een vrouw van 59, net weduwe geworden, zet een advertentie om mensen in bed voor te lezen en in te stoppen. 'Brede heupen, moederlijk type, geen seksuele bedoelingen'. Ze krijgt 20 reacties, waar zes klanten uit voortvloeien.

Het zijn bijzondere klanten, mensen in een bijzondere fase van hun leven, waar zij met dat voorlezen een cruciale rol in vervult, want door dat voorlezen en het in pyjama in bed liggen ontstaat er sneller dan normaal een vertrouwelijke sfeer. Een meisje van elf dat haar slaapkamer al maanden niet meer uit wil. Een man van dertig die heel onzeker is op het erotische vlak. Een vrouw die een eind aan haar leven wil maken...

Grappig dat in zo'n winkel zo'n boek opvalt. Zou ik anders nooit gevonden en uitgekozen hebben.

Toevallig stuit ik dit weekend in hartje Utrecht op een nieuw winkeltje annex café genaamd Tröst, waar ze boeken verkopen op het gebied van rouwverwerking en troost. In de etalage onder meer Tonio van Van der Heijden, Connie Palmen en Erwin Mortier die ik vorig jaar allemaal gelezen heb. Het is bijna een jaar geleden dat Mutti overleed. Dit boek van Vonne van der Meer zou in de troostboekhandel ook goed passen.

Geen opmerkingen: