zondag 30 september 2012

Wijtse en Lutske

Zus1 is in de genealogie. Al vele jaren. Onvermoeibaar struint zij de archieven in Nederland af naar familiegegevens en -verhalen. Vandaag stuurt ze de geschiedenis van Mutti's grootvader Wijtse de Jong en grootmoeder Lutske Visser. Mutti's grootvader Wijtse de Jonge was theoloog en dominee in de Christelijk Gereformeerde richting. Eind 19e eeuw had je ook al kerkstrijden. Het moet me diep in de genen zitten. En in de ziel. De afkeer ook.

Het meest frapperen me echter de verhalen van stervende baby's en moeders en zo'n vader die zo weer een nieuwe vrouw heeft die dan ook weer in het kraambed sterft.

Deze overgrootvader van mij, Wijtse, was meer studeerkamergeleerde dan een 'mensenmens'. Een 'hoekig' karakter. Hij ging meerdere malen met confllicten weg bij een gemeente. Maar thuis zou hij een zachtaardig mens geweest zijn. Als ik naar deze foto kijk kan ik niet bedenken of hij er 40, 50 of 60 jaar is. 

Lutske was zijn tweede vrouw. Nog een meisje. We hebben het over mensen van net in de twintig! In onze tijd zijn die nauwelijks volwassen. Lutske kreeg een dochter, en stierf bij de geboorte van haar tweede kind. Die dochter (mijn oma dus) werd een soort Assepoester in het gezin van haar vader met zijn derde vrouw en diens kinderen. Zij moest voor haar stiefbroertjes- en zusjes zorgen. Later baarde ze zelf negen (of twaalf) kinderen. Jammer dat er geen foto van mijn naamgeefster Lutske is.

Geen opmerkingen: