zondag 30 september 2012

'Gewoon door de Nachtegaalstraat'

Ik wil naar de expositie 'Windnomaden' in de Botanische Tuinen Utrecht. Die liggen ver buiten het centrum op het terrein van de Uithof. Wie bouwt nu Botanische Tuinen in zo'n omgeving, denk je dan, en denk aan onze beeldschone Hortus te Amsterdam.

Ik snap niet goed hoe ik naar de Uithof moet fietsen, Utrecht is behoorlijk ingewikkeld. In Amsterdam kun je eigenlijk altijd immer gerade aus. 'Je moet gewoon door de Nachtegaalstraat, en dan rechtdoor door het Wilhelminapark', zegt Bobby. O. De Nachtegaalstraat weet ik. 

De Nachtegaalstraat wordt echter doorsneden door de Maliebaan, vandaag het hoogtepunt van een hardloop-evenement genaamd de Singelloop. De héle Maliebaan is afgesloten. Er is een luidruchtig en bomvol feest gaande: het is het begin-en eindpunt van de loop. Er krioelen duizenden renners en hun familieleden. Alle fietsers die van A naar B moeten stranden daar. Wanhopig. Je kunt niet oversteken, maar je kunt ook niet links of rechts. En terug? Ik weet de weg niet naar de Uithof. Grr.

Na een uur ofzo, bereik ik eindelijk de Uithof en heb ik nog maar een kwartier om de Botanische Tuinen en de 'Windnomaden' te bekijken. Die Windnomaden zijn schilderijen die doen denken aan opengeslagen boeken en aan vlinders. Ze stonden eerder tijdens een Oerol (2009) op het strand van Terschelling en op Governos Island te Now York. Momenteel staan ze bij vier Utrechtse Forten. Ik zag ze al bij Fort aan de Klop en nu dus bij Fort Hoofddijk.

Ondank de locatie in de Uithof zijn deze Botanische Tuinen een beeldschone plek om te vertoeven, waar ik gauw weer naartoe wil.

Geen opmerkingen: