donderdag 27 april 2017

De boeken

Op deze Koningsdag ga ik in de bieb maar eens mijn romans herschikken en op alfabet zetten. Bobby gaat in de woonkamer zijn 2000 cd's systematiseren. Want sinds de kasten er zijn hebben we alles er at random in gepleurd. Dan ervaar je de waarde van deze schatten nog niet. Laatst was Moon te eten en ze zou een muziekreis door Albanië gaan maken. Ik heb twee vrij recente Albanese romans in de kast staan, maar van wie ook alweer? Ik kwam er niet op. Elena Vorpsi, weet ik nu weer. Als alles weer door je handen is gegaan weet je wat je waarom hebt. Alle fases in je leven zijn met boeken en muziek begeleid. De boeken, cd's en lp's  roepen massa's herinneringen op.

Behalve twee kasten romans (met onderin de hoge kunstboeken) heb ik nog een kast poëzie slash kinderboeken. Dat is allemaal uit mijn jaren zestig, zeventig en tachtig, daar is daarna weinig nieuws bij gekomen. 

De literatuur begon met boeken die in in de jaren zeventig kocht bij De Slegte en de ECI. Klassieke Nederlandse schrijvers. Mannen. In de jaren tachtig kwam het feminisme in mij leven en ontdekte ik literatuur van vrouwen. Ik ging er na verloop van tijd over publiceren en dat recensereb heeft mijn verzameling tamelijk gekleurd. Louise Erdrich was een Canadese schrijfster die over onder meer over de indianen schreef. Internationale maatschappelijk en politiek geëngageerde schrijfsters die vrouwen en hun verre Umfeld centraal stelden, dat vond ik toen heel mooi. Jeanette Winterson. Emma Donoghue. Renate Dorrestein. Doeschka Meijsing. Andreas Burnier. Ik heb ook romans van vriendinnen en collega's van toen die een of twee boeken publiceerden maar niet doorbraken.

Nu lees ik heel anders, meer mannen weer. Ernest van de Kwast. Thomas Verbogt. Thomas Heerma van Voss. Maartje Wortel. Maar ik lees ook veel digitaal, dat zie je dus niet terug in de kast. De kunstboeken vormen een fors deel, ik heb echt zin die weer ter hand te nemen. Meestal koop ik ze nadat ik een tentoonstelling bezocht heb. 

En dan te bedenken dat ik 20 meter boeken heb weggedaan in 1999, toen we verhuisden van het ruime huis in Noord naar het smalle huisje in de Jordaan. Toen heb ik veel fotoboeken weggedaan. Hani501 kreeg er veel van. Toen zij jaren later ook eens haar boeken ging opruimen wegens overload kwam ik al mijn oude boeken weer tegen.

Dan is er nog een kast 'anderszins', en dat is nog een zooitje zonder samenhang. De reflectieve boeken (religie, spiritualiteit, psychologie, erotiek, gezondheid en management) doe ik naar de logeerkamer / kapel, die daar ook weer een dimensie aan wint. Het is vreselijk veel werk, ik wil voortdurend het bijltje erbij neergooien, maar ik zet door en ja, uiteindelijk is het heel bevredigend. Er is nu nog plaats voor extra poëzie en kinderboeken.

Bobby heeft twee keer zoveel boeken en twee keer zoveel kasten. 

Geen opmerkingen: