donderdag 6 juli 2017

Bevolkingsonderzoek

Wat ook een dingetje is: het preventief bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat krijgen vrouwen aangeboden tussen hun 50e en hun 75e. Ik heb het twee jaar geleden gedurende de verhuizing maar aan mij voorbij laten gaan. En misschien een keer daarvoor ook wel. Het is niet fijn. In Amsterdam was het altijd in een soort bouwkeet ergens diep in een verre buitenwijk als Nieuw Sloten. Hier te Utrecht is het op een vaste plek diep in Hoog Catharijne. Ergens boven de winkels. 

De beschrijving van de route ernaar toe op hun site is onbegrijpelijk. Ik laat het Bobby lezen en die heeft ook geen idee. Er staat wel dat je de tijd moet nemen omdat het niet eenvoudig te vinden is. De clou is; 'tegenover Bakker Bart'. En ook al ligt heel Hoog Catharijne op de schop, volgens mij is Bakker Bart  waar hij was: in de gang van de Hema en de ANWB.

Met vier 50-plus dames proberen we er binnen te geraken. Je zegt het niet tegen elkaar, maar het is duidelijk: wij gaan allemaal naar dat borstonderzoek. Een vrouw van 50 is een beetje zenuwachtig, het is haar eerste keer. De rest zijn ouwe rotten. Het onderzoek is niet fijn, maar zo erg is het nou ook weer niet. Zulke dingen zeg je dan. Ze pletten je borsten tussen twee glazen platen en duwen dat dan nog even extra aan. De tandarts is erger, daar zijn we het over eens.

En nu maar hopen dat de brief over twee weken geen akelig nieuws heeft. Je gaat ervan uit van niet, maar je weet het nooit.

Geen opmerkingen: