donderdag 13 juli 2017

Planet Twiske

Van 1994-1999 woonde ik in een nieuwbouwwijkje Het Twiske in Amsterdam Noord, tegen de snelweg A10-Noord aan. Het was een beetje een rare wijk, tussen boerderijtjes en jaren zestig-flatgebouwen van 15 hoog in. De pre-Bijlmer.

Het mooist was dat het bijna aanlag tegen het natuurgebied Het Twiske, een park tussen Zaandam/Oostzaan, Landsmeer, Den Ilp en Purmerend in. Daar kon je lopend naar toe. Heel mooi en ruimtelijk. Je kon er altijd heerlijk wandelen, fietsen, zwemmen en kanoën. Op zonnige dagen was het er waanzinnig druk met auto's, met als gevolg dat er nu op alle toegangswegen slagbomen geplaatst zijn. Het vrije gevoel is daarmee in een keer weg, tenminste voor automobilisten.

Het gebied ligt klem tussen diverse snelwegen, dat wel, dus echt wildernis was het niet. Maar een paar filmers zijn er nu in geslaagd een film te maken over het natuurgebied alsof het een aflevering is van de BBC Planet Earth.

Het filmpje is gemaakt omdat er begin september een groot festival genaamd  Planet Pleinvrees naar toe gaat. Dat is dan wel weer zuur.

Geen opmerkingen: