vrijdag 21 juli 2017

My first worteltjes

De moestuin aan de Klopvaart begint behoorlijk een zooitje te worden. De sla en de andijvie schieten door al voor ze wat hadden kunnen worden. En het idee dat ik straks 3 weken weg ben motiveert ook niet. Drie dágen er niet komen leidt al tot wanhopende situaties. De megacourgette ('pervers', zegt Bobby) is er maar één voorbeeld van. Vandaag oogst ik behalve courgette ook de zomerwortelen. Daar ben ik wel weer heel trots op. Wat ruiken die naar wortel! Net zoals de uien uit de tuin zo ontzettend naar uien ruiken. Bobby zegt elke dag wel een keer: Wat ruikt het hier toch naar uien.

Mijn nieuwe tuinvriendin (die zo van boerenkool houdt) is er ook en ze inspecteert geïnteresseerd mee. Als ik grote snijbonen blijk te hebben (dat was mij zelf nog niet opgevallen) kijkt ze zo begerig, dat ik ze haar maar aanbied. Wamt ik heb zelf nog overjarige door AH reeds gewassen en gesneden snijbonen in de koelkast. Ze is heel blij en wil nu de hele vakantie wel voor mijn tuintje zorgen.

Mijn bloemkool en boerenkool zijn opgevreten. Door de hazen, weet de nieuwe tuinvriendin. En de Chinese kolen zijn na de eerste die goed was ook niets meer. Ze adviseert mij alles leeg te spitten en op deleeggekomen  plekken nieuwe boerenkool te planten, met een mandje erover neer te zetten. Boerenkool, denk ik nog... boerenkool? Ik houd helemaal niet van boerenkool. Maar dan herinner me weer hoezeer zij van boerenkool houdt. Ze heeft wel 10 boerenkoolplanten in aar tuin.

De nazorg is ditmaal ook best intensief. Eerst een pan soep gemaakt van die mega-courgette, want dat is het enige wat je kan met een mega-courgette, of weggooien. En de worteltjes geschrapt. En toen een pannetje soep naar Marg in Den Bosch gebracht, die nog herstellende is van haar operatie.

Geen opmerkingen: