zondag 2 juli 2017

Psallentes

Bobby is lid/abonnee van Klassieke Zaken en ontvangt uit dien hoofde regelmatig hun magazine. Het is erg leuk om te lezen. In het laatste nummer ging het over een Vlaamse a capella-dameszanggroep Psallentes die een nieuwe cd hebben uitgebracht met muziek van Hildegard von Bingen. Hours of Hildegard. Een nieuwe interpretatie van haar muziek. 

Een paar weken geleden heeft Bobby te Maassluis naast de boekhandel een muziekwinkel ontdekt - Mastersound - die goeie dure muziekinstallaties verkoopt, alsook klassieke muziek-cd's. Ik zeg nog: bij De Literaire Boekhandel in Utrecht hebben ze dat aanbod tegenwoordig ook hoor, en bij Broese, maar daar komt hij nooit, dus daar komt hij nooit.

Enfin, nu komt hij elke twee weken dat hij naar zijn Mutti gaat ook in dit Mastersound. Hij is al beste vrienden met Peter van Mastersound. Die winkel is dus ook lid van Klassieke Zaken en zet alle cd's direct in het zicht, die in dat magazine behandeld zijn. Eenvoudige marketingmethode. Dus komt Bobby ineens elke twee weken met een stapel cd's thuis. Hij heeft nog één meter leeg in zijn enorme cd-kast.

Ook brengt hij deze cd mee: Hours of Hildegard van Psallentes. We hebben allebei al wat cd's met muziek van Hildegard von BIngen, maar dez e is anders. Veel trager. Daar zit een opvatting achter, het meditatieve karakter. Die pslamen waren rustpunt op de kloosterdag. Het is héél erg mooi. 

Ik vind het plaatje van de cd ook heel erg mooi. Doet erg denken aan naieve schilderijtjes die we vorige zomer zagen in een vrouwenkooster op een eilandje in Montenegro. Nergens op de cd of in het boekje staat wie dit plaatje gemaakt heeft, dus schrijf ik de producent maar een mail.

Er is nog geen YouTubefilmpje van deze nieuwe cd, maar wel van eerdere. Om een indruk te geven.

Geen opmerkingen: