zondag 16 juli 2017

Flevopolder

We zijn weer eens naar de Oranjekapel aan de Amsterdamsestraatweg. Die dienst begint om 10 uur dus dat is best vroeg. Het is vandaag een dienst samen met de Bethelkerk bij ons op het plein, die binnenkort gaat sluiten, dus er zitten veel 70-plus dames. Ik heb er altijd een beetje gemengde gevoelens vanwege het protestantse karakter, maar gemakshalve is het wel het dichtst bij. Ze zijn er bij die Oranjekapel allesbehalve orthodox, en zoekende.. 

Vandaag is ene Mariecke van den Berg voorganger. In een polo'tje en een roze broek en G-stars-sneakers. Ze heeft een krachtige lage stem. Haar preek gaat geloof ik over 'Een-zaaier-ging-uit-om-te-zaaien', maar dat weet ik niet zeker, want bij het bijbellezen tune ik nog altijd uit.

Haar preek trekt echter wel mijn aandacht, want ze begint over Flevoland en de Noordoostpolder, waar zij geboren en getogen is, met al zijn rechte wegen en op de tekentafel uitgetekende orde, waar niemand wil zijn. Ik had er net van de week nog een gesprekje over met Mandy, over Emmeloord: wie wil daar nou wonen?

De strekking van deze preek is geloof ik om als kerk minder dogmatisch te leven en gewoon maar open staan voor het goede, of er nu een geloof aan hangt of niet. Maar dan gaat er een oude kerkgangster van haar stokje, wordt 112 gebeld, en eindigt de dienst abrupt. De mevrouw komt wel weer bij, maar toch is het beter dan we gaan.

Onder het psalmen zingen vóór de preek had ik weer sterk het gevoel dat deze kerk wel het dichtst bij maat niet het antwoord op mijn religieuze behoefte is. Maar deze voorgangster intrigeert wel. Zowel qua persoonlijkheid als wat ze zegt. Naar haar wil ik wel luisteren. Hoewel ik me afvraag of zij wel preekt wat deze 70-plussers nodig hebben.

Thuis haar maar eens gegoogeld. Ze is actief in de LHTB-kerkscene, zoals dat tegenwoordig heet. Sinds anderhalf jaar onderzoekster filosofie en religiewetenschappen aan de RU. Ze is voor een 'inclusieve' kerk, een kerk waar iedereen welkom is, ook als je homo of transgender bent. En ze houdt van voetbal, speelt gitaar en drum. En wat je al niet allemaal ontdekt. Dat kom je bij de katholieken dan weer niet tegen.


https://portal.eo.nl/programmas/tv/de-nachtzoen/gemist/2017/05/mariecke-van-den-berg/

Geen opmerkingen: